Nakon susreta s predstavnicima naroda Amazonije u gradu Puerto Maldonado, papa Franjo se jučer susreo i s mjesnim stanovništvom upozorivši da smo tamo gdje se događa jedna od najbujnijih  eksplozija života na planetu, na području koje se još naziva zemlja Majke Božje, navikli da se trguje ljudima, a trebali bismo to u stvari zvati ropstvo zbog rada, seksualnog iskorištavanja i zarade.

Boli nas kada uočavamo kako se u toj zemlji koja je pod zaštitom Majke Božje mnoge žene zlostavljaju, ponižavaju i kada su izložene beskonačnom nasilju – rekao je Papa i naglasio – nasilje prema ženama ne može se proglasiti normalnim, ne može ga se smatrati prirodnim; ne može se normalizirati nasilje prema ženama podržavajući macho kulturu koja ne prihvaća glavnu ulogu žene u našim zajednicama. Ne možemo gledati na drugu stranu i dopustiti da dostojanstvo mnogih žena, osobito djevojaka bude gaženo.

Osvrćući se upravo na ulogu majke Sveti Otac je istaknuo da tamo gdje je majka, nema onog strašnog osjećaja da ne pripadamo nikome, jednoj obitelji, narodu, zemlji i Bogu. Vaša zemlja nije siroče, nego Majčina zemlja! Ako imamo majku, imamo i djecu, imamo obitelj i zajednicu. Tamo gdje su majka, obitelj i zajednica, neće nedostajati problema, ali sigurno će se naći snage kako se s njima suočiti na pravi način.

Kultura se odbacivanja raširila ušutkavši – protumačio je papa Franjo –  zanemarivši i odbacivši sve ono što joj ne koristi, uključujući djecu i starce. Čini se da konzumizam nekih ljudi, koji otuđuje, ne može shvatiti dimenziju trpljenja koje guši druge. To je bezimena kultura, bez vezâ i lica. Kultura je to bez majke koja ne želi ništa drugo nego trošiti. Onda se i prema zemlji ponaša po toj logici. Šume, rijeke i potoci iskoriste se do kraja i nakon toga ostave se beskorisni i neupotrebljivi. Osobe se također iskoriste do iznemoglosti i poslije se odbace kao neupotrebljive.

Istaknuvši primjer 97 godišnje starice koja ne smije biti odbačena iz društva jer predstavlja mudrost naroda, Papa nije zaboravio spomenuti osobe koje su se odselile u Amazoniju tražeći bolju budućnost. Mnogi od njih nadajući se da će određenim poslovima nadvladati neimaštinu okrenuli su se traženju zlata, ali zlato može postati idol koji traži ljudske žrtve – rekao je Sveti Otac.

Lakomost, novac, moć, krivi su bogovi koji sve korumpiraju – napomenuo je papa Franjo i dodao – oni korumpiraju osobu i institucije, a uništavaju i šume. Naglasivši da su to demoni koje treba istjerati molitvom, Papa je potaknuo: Nastavite se organizirati u pokrete i zajednice svih vrsta kako biste prevladali te situacije; organizirajte se kao crkvene zajednice koje žive oko Isusove osobe.

S Kristom možemo ostvariti obraćenje koje otkriva pravi život i spasenje koje nije ni generičko niti apstraktno – potvrdio je Sveti Otac. Nije fiktivno, poput lažnih obećanja koja zasljepljuju i koja, obećavajući život, vode u smrt.

Volite svoju zemlju, zaljubite se u nju i čuvajte ju – rekao je papa Franjo i zaključio – nemojte ju koristiti kao čistu stvar koja se može odbaciti, već kao pravo blago u kojemu treba uživati, kojem treba pomoći da raste i koje treba prenijeti vlastitoj djeci.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI