Papa Franjo: Važno je odgajati, naviještati i preobražavati

79

Odgajati, naviještati i preobražavati – tri su ključne točke govora koji je papa Franjo održao improvizirajući, bez unaprijed pripremljenoga teksta, članovima Reda siromašnih regularnih klerika Majke Božje za crkvene škole, koje je jučer, 10. studenog, primio u Vatikanu.

Polazeći od tvrdnje da je – kako je rekao – „odgojni pakt“ između škole, obitelji i mladih razvrgnut, Sveti je Otac istaknuo hitno potrebno uključivanje tih triju stvarnosti, dajući svakoj od njih mogućnost da postane aktivni dio u procesu formacije mladih. Posebno je pritom naglasio da obitelj ne može biti nenazočna u odgoju djece. Valja stoga priznati ulogu tih triju stvarnosti i pomoći im kako bi sazrio konstruktivan dijalog u korist novoga odgojnog pakta.

Po mišljenju pape Franje valja izići iz sheme prema kojoj odgajati znači napuniti glavu pojmovima. Odgajati znači učiniti da osoba sazrije putem tri izraza bitna za potpunu formaciju, a to je izraz idejâ, srca i rukû. Riječ je o odgoju utemeljenom na formuli ‘misliti-osjećati-činiti’ i u kojemu, iznad svega, treba postojati sklad između ta tri izražaja, kako bi učenici mogli misliti ono što čuju i što čine, osjetiti ono što misle i čine, i činiti ono što misle i čuju. Ne treba razdvajati ta tri izražaja – ponovio je Papa te na kraju posebno istaknuo važnost dijaloga mladih sa starijim osobama, jer je to – prema njegovim riječima – jedini način na koji mogu pronaći svoje korijene.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI