Papa Franjo sudinicima skupštine ROACO-a: Velika je zabrinutost za Bliski istok

Papa Franjo sa sudionicima skupštine Unije djelā za pomoć Istočnim Crkvama; 22. lipnja 2018.
Papa Franjo sa sudionicima skupstine Unije djela za pomoc Istocnim Crkvama; 22. lipnja 2018.
Bliski istok bi mogao ostati potpuno bez kršćana – upozorio je papa Franjo primivši u audijenciju sudionike opće skupštine ROACO-a, Unije djelā za pomoć Istočnim Crkvama

Htio sam vam pročitati pripremljeni govor, ali budući da je zabrinutost za Bliski istok vrlo velika, dopuštam si reći vam nešto bez pripremljenoga teksta – tako je papa Franjo započeo audijenciju sa sudionicima opće skupštine ROACO-a, Unije djelā za pomoć Istočnim Crkvama. Bliski je istok danas raskrižje teških situacija u kojima se trpi, a na Bliskom istoku postoji i opasnost – ne želim reći da je to nečija volja – da se kršćani potpuno izbrišu. Bliski istok bez kršćana… Ne bi bio Bliski istok – rekao je Sveti Otac.

Prevlast velikih silā

Bliski istok danas trpi, plače – napomenuo je Papa – a svjetske sile gledaju Bliski istok ne brinući se toliko za kulturu, vjeru i život tih narodā, nego ga gledaju kako bi uzeli neki njegov dio i imali veću vlast. Doista, – primijetio je – broj je kršćana na tim prostorima, u kolijevci kršćanstva, sve manji. A mnogi se ne žele vratiti jer trpljenje je tamo veliko.

Velika baština koju valja čuvati

Vaš je rad u pomoći Bliskom istoku vrlo važan – istaknuo je potom Papa i zahvalio im na tomu. Koliko bogatstva ima u Crkvama na Bliskom istoku – kazao je te dodao – njihova teologija, liturgije. Trebamo čuvati tu veliku tradiciju i boriti se za to. Ona je također, možemo reći, sok koji dolazi iz korijenā kako bi dao život našoj duši na Zapadu, učeći nas putu kontemplacije, svetosti – napomenuo je Papa.

Pitanje migracijā

Sveti se Otac potom osvrnuo na vrlo veliki problem s kojim se suočava Bliski istok, a to su migracije, te istaknuo Libanon u kojemu su polovica stanovništva Libanonci, a polovica sirijski izbjeglice koje je ta zemlja primila. Tako je i u Jordanu, u Turskoj i u Europi – napomenuo je te se spomenuo svojega posjeta Lezbosu, u Grčkoj. Na Bliskom istoku postoji veliki grijeh, a zbog njega trpi siromašan narod – primijetio je Papa te istaknuo – Grijeh želje za moći, grijeh rata, koji je svaki put sve jači i jači… I sa sofisticiranim naoružanjem. A zbog toga trpi narod, djeca.

Trpljenje naroda

Papa je potom primijetio da danas na Bliskom istoku ima malo školā, malo bolnicā, jer bombe sve uništavaju. To je veliki grijeh rata – kazao je te istaknuo još jedan grijeh Bliskoga istoka, naš grijeh. Grijeh nedosljednosti između života i vjere. Ima – možda ne mnogo, ali ima nekih… – svećenika, poneki biskup, neka redovnička zajednica, koji ispovijedaju siromaštvo, ali žive kao bogataši. A ROACO prima novac i od udovica, (…) kao simbol: malo od poniznih. Ali, ja bih želio da se ti rasipnici – redovnici, kršćani, poneki biskupi ili pokoja redovnička kongregacija – oslobode toga u korist svoje braće i sestara – napomenuo je Papa.

Njegovati nadu na Bliskom istoku

Kraj je govora papa Franjo posvetio nadi. Gospodin nas neće ostaviti same, i zbog toga kažem da je Bliski istok nada; nada koju trebamo njegovati. Upravo tako kako vi to već činite – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News – aa)

PODIJELI