Papa Franjo: Slava i križ u Isusu idu zajedno i ne mogu se odvojiti

Papa Franjo za vrijeme današnje svetkovine svetih Petra i Pavla
Papa Franjo za vrijeme današnje svetkovine svetih Petra i Pavla
Predvodeći misno slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla, papa Franjo je u prigodnoj propovijedi istaknuo da zahvaljujući Gospodinovu pomazanju, svaki jaram ropstva biva uništen

Luka Ilić – Vatikan

Papa Franjo predvodio je na Trgu svetog Petra u Vatikanu svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla, a pritom je blagoslovio i palije novih nadbiskupa metropolita. Na svetoj je misi također sudjelovalo četrnaest kardinala koji su kreirani za vrijeme jučerašnjega konzistorija u bazilici svetoga Petra.

Slava i križ

Papa je u prigodnoj propovijedi ukazao na veliku opasnost: ako se slavu odvoji od križa, preostaju nam samo trijumfalizmi koji su lišeni ljubavi, služenja, suosjećanja, a i naroda. Upućujući na te opasnosti, Sveti je Otac napomenuo da Isus želi izbaviti svoje učenike, svoju Crkvu od ispraznih trijumfalizama. Slava i križ u Isusu idu zajedno te su neodvojivi jer kad napustimo križ, čak i ako uđemo u veličanstveni sjaj slave, zavaravat ćemo se zato što to neće biti Božja slava, nego neprijateljeva zamka – upozorio je papa Franjo.

Isus oslobađa od svakog jarma ropstva

Sveti je Otac kazao kako je Isus pomazanik koji hoda od sela do sela s jedinom željom da spasi i pomogne onima koje se smatralo izgubljenima: mrtvacima, bolesnicima, ranjenima, pokajnicima. Pomazivao je nadom i po tom se pomazanju svaki grješnik, svaka poražena osoba, svaki bolesnik, svaki poganin, gdje god bili, mogao osjećati ljubljenim članom Božje obitelji.

Papa je rekao da Isus svojim gestama na vrlo osoban način govori: „Ti pripadaš meni“. I mi poput Petra možemo ispovjediti ne samo što smo čuli nego i što smo konkretno doživjeli u svom životu. I Gospodin nas je pomazanjem vratio u život, ozdravio, obnovio i ispunio nadom. Zahvaljujući njegovu pomazanju, svaki jaram ropstva biva uništen.

Ta milosrdna ljubav – nastavio je papa Franjo – zahtijeva odlazak u sve kutke života kako bismo došli do sviju, čak i po cijenu dobrog glasa, udobnosti, položaja, pa i mučeništva.

Nemojte slušati „šaputanja“ zloga

Napomenuo je da često osjećamo kušnju da budemo kršćani držeći „razboritu udaljenost“ od Gospodinovih rana. Podsjetio je da Isus dodiruje ljudsku bijedu i poziva nas da mu se pridružimo u doticanju tijela onih koji trpe.

Sveti je Otac na kraju rekao da naviještati vjeru zahtijeva da, poput Petra, prepoznamo „šaputanja“ zloga, odnosno „ona osobna i zajednička skloništa koja nam omogućuju da se držimo podalje od vrtloga ljudskih drama i da umjesto toga uistinu prihvatimo susresti se s konkretnom stvarnošću drugih ljudi i upoznamo snagu njegove nježnosti“ (Evangelii gaudium, 270).

IZVOR: vaticannews.va

PODIJELI