Papa Franjo: Posvećeni život obnavlja se u susretu s Isusom

70

Posvećeni se život rađa i ponovno rađa iz susreta s Isusom kakav on jest: siromašan, čist i poslušan – kazao je papa Franjo redovnicima i redovnicama koji su se jučer (2. veljače) okupili u bazilici Svetoga Petra kako bi sudjelovali na misnom slavlju povodom Prikazanja Gospodinova ili Svijećnice, kao i 22. svjetskog dana posvećenog života.

U svojoj je propovijedi Sveti Otac razmišljao o Isusovu prikazanju u hramu kao i o susretu mlade Marije i Josipa te starca Šimuna i Ane. Stari primaju od mladih, dok mladi crpe od starijih – rekao je Papa – U hramu, Marija i Josip pronalaze korijene svoga naroda. Papa Franjo je napomenuo da oni također pronalaze korijene svoje vjere jer vjera nije nešto što se uči iz knjiga nego je ona umijeće življenja s Bogom, koje se uči iz iskustva onih koji su išli pred nama.

U tom susretu mladi uočavaju svoje poslanje, stariji ostvaruju svoje snove, a ta je plodonosna razmjena između mladih i starih moguća jer je Isus u središtu. To također vrijedi za živote Bogu posvećenih muškaraca i žena – rekao je Sveti Otac te dodao – Sve je započelo od susreta s Gospodinom. Naš put posvećenja se rodio u susretu i pozivu.

Međutim, Sveti Otac nas podsjeća da nikad ne možemo obnoviti naš susret s Gospodinom bez drugih. Rekao je da Isus mora biti u središtu naših života i da mlađe generacije moraju učiti od iskusnijih članova zajednice. Ako su mladi pozvani otvoriti nova vrata, stariji drže ključeve – rekao je papa Franjo – Institut ostaje mlad tako što se vraća svojim korijenima, slušanjem svojih starijih članova. Ne postoji budućnost bez tog susreta između starijih i mlađih. Ne postoji rast bez korijena i nema cvjetanja bez novih pupova. Nema proroštva bez pamćenja, a pamćenja bez proroštva.

Papa je potom napomenuo da nas današnja mahnita brzina dovodi do toga da zatvaramo mnoga vrata susretu, često iz straha od drugih, dok su naši trgovački centri i internetske veze uvijek otvoreni. No toga ne bi smjelo biti u posvećenom životu. Neka nikad ne gledamo češće u ekran mobitela nego u oči naše braće i sestara; neka se nikad ne usredotočimo više na software nego na Gospodina – upozorio je papa Franjo dodajući da kad se projektima, metodama i organizacijama dade najviši prioritet, posvećeni život prestaje biti privlačan ljudima jer zaboravlja svoje korijene.

Život ovoga svijeta traga za sebičnim užicima i željama, dok posvećeni život oslobađa od navezanosti na bilo kakvo posjedovanje kako bismo mogli potpuno ljubiti Boga i druge ljude. Život svijeta cilja na to da činimo što god hoćemo, dok posvećeni život odabire poniznu poslušnost kao veću slobodu – rekao je Sveti Otac dodajući da nam kao i starcu Šimunu pomaže držati Gospodina u svojim rukama i imati ga na umu u svemu što činimo.

Imati Gospodina u našim rukama protuotrov je za izolirani misticizam i neobuzdani aktivizam jer istinski susret s Isusom ispravlja kako sladunjavu pobožnost tako i nemirni hiperaktivizam – kazao je papa Franjo objašnjavajući da je tajna za poticanje plamena duhovnog života spremnost dopuštati samima sebi susresti Isusa i da nas on susretne.

Ako susrećemo Isusa te našu braću i sestre u svakodnevnim događajima našeg života, naša srca više neće biti usredotočena na prošlost ili budućnost, nego će iskusiti „Božje danas“ u miru sa svima – rekao je Sveti Otac te zaključio: Vi ste, dragi redovnici i redovnice, vječna zora Crkve. Molim vas da danas obnovite svoj susret s Isusom, da hodate zajedno prema njemu i to će dati svjetlo vašim očima i snagu vašim koracima.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI