Odredba je dio posebne pastoralne pažnje koju Sveti Otac iskazuje toj stvarnosti radi potpore i promicanja dobrih plodova

Massimiliano Menichetti, Ivica Hadaš – Vatikan

Papa Franjo odobrio je hodočašća u Međugorje koja će od sada i nadalje službeno moći organizirati biskupije i župe i više neće morati biti samo u privatnom obliku kao što je to do sada bilo – priopćili su danas tijekom mise u Međugorju, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto i nadbiskup Henryk Hoser, posebni apostolski vizitator Svete Stolice.

Privremeni je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Alessandro Gisotti, odgovarajući na pitanja novinara o tom priopćenju istaknuo da Papino odobrenje mora biti praćeno skrbi kako ta hodočašća ne bi bila tumačena kao potvrda istinitosti poznatih međugorskih ukazanja koje Crkva treba još preispitati. Stoga se mora izbjeći da takva hodočašća stvaraju zabunu ili dvosmislenost što se tiče nauka. To se odnosi i na pastire svakoga reda i stupnja koji namjeravaju ići u Međugorje, te tamo slaviti i koncelebrirati na svečani način.

S obzirom na znatan protok ljudi koji idu u Međugorje i na obilne plodove milosti koji odatle proizlaze, ta je odredba dio posebne pastoralne pažnje koju Sveti Otac iskazuje toj stvarnosti radi potpore i promicanja dobrih plodova.

Na taj će način apostolski vizitator lakše uspostaviti, u suglasju s mjesnim biskupima ordinarijima, odnose sa svećenicima koji će biti zaduženi za organiziranje hodočašća u Međugorje kao sigurne i dobro pripremljene osobe, nudeći im obavijesti i upute kako bi mogli uspješno voditi ta hodočašća.

Papa je odluku donio godinu dana nakon imenovanja umirovljenog poljskog nadbiskupa dijeceze Varšava-Praga, monsinjora Hosera, posebnim apostolskim vizitatorom župe Međugorje na neodređeno vrijeme i na raspolaganje Svetoj Stolici. To imenovanje i današnje priopćenje ne ulaze u pitanja nauka koja se odnose na istinitost ukazanja.

Izvor: https://www.vaticannews.va/hr

PODIJELI