Papa Franjo je sinoć na svetkovinu svetoga Josipa u bazilici Svetoga Petra za biskupe zaredio trojicu članova papinskog diplomatskog zbora. Sveti je Otac u svojoj propovijedi istaknuo da je u biskupu okruženom njegovim svećenicima, sâm Gospodin Isus Krist, postavši Velikim svećenikom zauvijek, prisutan među nama. Ta putem biskupova poslanja, sâm Krist nikad ne propušta navijestiti Evanđelje i dijeliti sakramente vjere onima koji vjeruju.

Sveti je Otac budućim biskupima prizvao u pamćenje da je biskupska služba služenje bližnjima, a ne čast. Rekao im je da su oni izabrani od ljudi i za ljude kako bi se brinuli o stvarima koje se tiču Boga. Papa Franjo ih je u tom kontekstu upozorio da nisu odabrani za druge stvari, za druge poslove, za svjetovnost, za politiku. Također ih je zamolio da bježe od napasti da postanu prinčevi.

Papa je napomenuo da je biskupova prva zadaća molitva. Papa Franjo je upozorio da biskup koji ne moli ne obavlja svoju dužnost, ne ispunjava svoje zvanje. Što se tiče onih koji sudjeluju u biskupovom poslanju, Sveti je Otac zatražio od biskupa da budu blizu dijecezanskom svećenstvu. Kad svećenici zatraže susret s biskupom, trebali bi se moći susreti s biskupom tog dana ili, najkasnije, dan nakon što su zatražili susret.

Dodajmo na kraju kako su novozaređeni biskupi mons. Waldemar Stanisław Sommertag iz poljske dijeceze Pelplin, a koji je 15. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Nikaragvi; zatim mons. Alfred Xuereb iz malteške dijeceze Gozo koji je 26. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Koreji i Mongoliji; i mons. José Avelino Bettencourt iz kanadske nadbiskupije Ottawa koji je 26. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Gruziji i Armeniji.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI