Papa Franjo je danas povodom nekoliko obljetnica koje se slave u Crkvi u Engleskoj i Walesu primio u Vatikanu poglavare i studente bogoslove engleskog kolegija u Rimu. Izrazivši radost zbog susreta s njima koji se pripremaju stalno služiti Gospodinu što će trajati čitav život, istaknuo je: Teže je za vas nego što je bilo za mene zbog današnje „kulture privremenosti“. Da biste nadvladali taj izazov i da vam pomogne dati istinsko obećanje Bogu, od životne je važnosti tijekom godina provedenih u bogosloviji hraniti svoj nutarnji život, učeći zatvarati vrata svoje nutarnje ćelije iznutra. Na taj će način vaša služba Bogu i Crkvi biti ojačana i naći ćete mir i sreću koju samo Isus može dati.

Kao što znate, nismo svjedoci Kristovi radi svoje koristi, nego radi drugih, stalno služeći – rekao je Sveti Otac i naglasio – Nastojimo služiti ne zbog jednostavnog osjećaja, već iz poslušnosti Gospodinu koji se prigiba kako bi oprao noge učenicima. Kao apostoli i misionari ne možemo živjeti izolirani, već uvijek u suradnji s drugim svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima. Ponekad je teško voljeti našeg bližnjega i zato, da bi naše služenje bilo djelotvorno, trebamo biti stalno usredotočeni i postojani u Bogu koji nas ljubi i podržava. Polazeći od te nutarnje čvrstoće moguće je podnositi druge strpljivo i postojano u dobru. Ta nutarnja čvrstoća i vjernost ljubavi bila je svojstvena životu mučenikâ koji su u prošlosti bili članovi vašeg kolegija, a to je bitno za nas koji nastojimo slijediti Isusa koji nas poziva u našoj slabosti služiti njegovu veličanstvu i koji objavljuje svoje gospodstvo među siromašnima.

Jedan od načina na koji može rasti naša ljubav prema Bogu i bližnjemu je preko zajedničkog života. Nije slučajnost da su 44 nekadašnja člana vaše bogoslovije tijekom povijesti postali mučenici. Uz pomoć vodstva i po nadahnuću tih svetaca, nadam se da ćete biti kadri razvijati tu bratsku kontemplativnu mistiku koja zna gledati na veličinu svetosti bližnjega, otkriti Boga u svakom ljudskom biću i podnositi napasti zajedničkog života – potaknuo je papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI