U velikoj je radosti i zahvalnosti primljena vijest o pastoralnim posjetima pape Franje zajednici Nomadelfia, koju je ustanovio don Zeno Saltini, i Međunarodnom gradiću Pokreta fokolara Loppianu, smještenom nedaleko od Firenze, na koje će poći 10. svibnja.

Za zajednicu Nomadelfia Papin je posjet poziv i poticaj da prijedlog evanđeoskoga bratskog života ponese u svijet koji sve više ide prema individualizmu i virtualnim odnosima. Zahvalni smo papi Franji za taj posjet, jer je on za našu malenu stvarnost veliki dar, povijesni događaj – istaknuo je u razgovoru za našu radijsku postaju Francesco Matterazzo, predsjednik zajednice Nomadelfia. On želi – dodao je – da mi, kao mali dio Crkve, damo svoj prinos tako da budemo svjedoci u svijetu koji traži nove putove za življenje evanđelja.

Stvarnost i duh zajednice Nomadelfia

Nomadelfia je stvarnost obiteljî koje žive zajedno, a njezin je duh nastojanje živjeti zajedno u današnjem svijetu po uzoru na prve kršćane – objasnio je Matterazzo. Nastojimo s obiteljima živjeti bratstvo, stavljajući zajedno svoja dobra i sudjelujući u životu. Riječ je o zajedničkom dijeljenju svakodnevnoga života, – kazao je te istaknuo – a to bratsko dijeljenje omogućuje stvaranje sredine u kojoj se nastoji živjeti evanđelje u svakodnevici, u svakidašnjem životu.

To su uglavnom obitelji koje su prihvatile poslanje koje se rađa iz sakramenta ženidbe, a to je odgoj djece, te stoga i njihovo udomljivanje u obitelji. Tako se u Nomadelfiji može naći obitelj. A onda rad, odgoj i rekreacija, vidici su koje nastojimo živjeti prema evanđelju. Riječ je o malom narodu koji zajednički nastoji živjeti i izgraditi evanđeosko društvo – napomenuo je Matterazzo te objasnio da je zajednica organizirana u skupinama od četiri ili pet obitelji koje dijele svakodnevni život. Svaka skupina ima zajednički dom. Oko tog prostora se pak nalaze malene kućice u kojima živi po jedna obitelj.

Na novinarovu primjedbu kako je zajednica Nomadelfia povezana sa svijetom, nije poput nekog otoka odvojena od svega što ju okružuje, predsjednik je zajednice istaknuo da ona nikako ne želi biti otok. Želi biti mali primjer da se na evanđelju mogu graditi novi, bratski odnosi. A oni pak mogu stvoriti svijet koji je više po mjeri čovjeka. Čovjek ima ponajviše jedinstveni poziv: da bude čovjek blaženstava. Međutim, one se nama čine tako dalekima – primijetio je Francesco Matterazzo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI