Ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti kazao je novinarima da će papa Franjo u petak slaviti svetu misu s obiteljima i udrugama koje se zauzimaju za prihvat migranata, kojom će započeti susret pod naslovom “Slobodni od straha”

Kako bi istaknuo svoju stalnu pozornost prema prihvatu migranata, papa Franjo će u petak, 15. veljače, u Sacrofanu, nedaleko od Rima, predvoditi euharistijsko slavlje kojim će započeti susret udrugā i obiteljī koje se zauzimaju kako bi održale živim duh prihvata i solidarnosti, pod naslovom „Slobodni od straha“ – najavio je Alessandro Gisotti, ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Susret organizira Zaklada Migrantes, zajedno s Talijanskim Caritasom i Centrom Astalli, a održat će se od 15. do 17. veljače 2019. godine. Na njemu će se okupiti te razmijeniti iskustva i svjedočanstva obiteljī, župe, udruge, i razne druge stvarnosti koje su odlučile primiti i možda također integrirati migrante pristigle u Italiju.

Tim susretom želimo prije svega zahvaliti, poduprijeti i ohrabriti mnoge koji i dalje, često besplatno i plaćajući iz vlastita džepa, održavaju živim duh prihvata i solidarnosti – objasnio je don Giovanni De Robertis, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes. Ono što bi trebalo biti zadaća države, danas u Italiji često besplatno ostvaruju volonteri. Često ih se još, k tomu, opterećuje sumnjičavim pogledima, optužbama da zaklanjaju skrivene interese ili ih se čak vrijeđa. Nevjerojatno, tko se danas zauzima u pomoći i prihvatu nekog stranca, dakle, ljudskoga bića, u određenim ga se prilikama gleda s nepovjerenjem, gotovo kao da čini neki zločin – primijetio je don De Robertis.

Susretom u Sacrofanu želimo još jednom Italiji poslati poruku pouzdanja – dodao je te istaknuo – Susresti se s migrantima, upoznati ih, pružiti im ruku… nije to tragična i gubitnička stvarnost kakvom ju se često opisuje. Naprotiv, u najvećoj je većini slučajeva to obogaćujuće iskustvo, sposobno potaknuti nove energije života – istaknuo je glavni ravnatelj Zaklade Migrantes.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI