‘Papa će priznati Međugorje kao marijansko proštenište’

217

Autor: Darko Pavičić

Činjenica da neki vidioci još uvijek tvrde da imaju ukazanja sprječava crkveni autoritet da o tom fenomenu izrazi definitivan stav i donese konačnu odluku – izjavio jedan od članova Međunarodne teološke komisije za Međugorje, svećenik i psiholog p. Mijo Nikić.

Moglo bi se očekivati priznanje Međugorja kao marijanskog prošteništa u kojemu se događaju veliki i dobri duhovni plodovi na temelju zdrave sakramentalne pobožnosti i velikog pouzdanja u moćni zagovor Blažene Djevice Marije. To je u razgovoru za Misiju Slobodne Dalmacije izjavio jedan od članova Međunarodne teološke komisije za Međugorje, svećenik i psiholog p. Mijo Nikić.

– Pitanje crkvenog priznanja Međugorja još uvijek je kompleksno pitanje. Činjenica da neki vidioci još uvijek tvrde da imaju ukazanja sprječava crkveni autoritet da o tom fenomenu izrazi definitivan stav i donese konačnu odluku. Međutim, neke odluke su, čini se, ipak na vidiku. One se tiču pastoralne skrbi za mnogobrojne hodočasnike koji neprekidno dolaze u Međugorje tražeći tamo mir svojoj duši. Kao što ste spomenuli, poljski nadbiskup Henryk Hoser više je puta pohvalio pastoralno djelovanje svećenika franjevaca koji upravljaju župom svetog Jakova u Međugorju, kao i ponašanje hodočasnika koji tamo susreću i provode zdravu pobožnost kojoj je u središtu Isus Krist i njegov pashalni misterij – rekao je Nikić, objašnjavajući kako će “crkveno priznanje ili nepriznavanje ukazanja u Međugorju biti moguće donijeti tek onda kad sama ukazanja prestanu”. Duhovni plodovi – Što se tiče međugorskih događanja, za sada nema tih za Crkvu neprihvatljivih događanja. Naprotiv, radi se o vrlo dobrim duhovnim plodovima, prema svjedočenju spomenutog Papina izaslanika, nadbiskupa Hosera. A kada će doći do crkvenog priznanja Međugorja, odnosno konačnog stava Crkve, o tome odlučuje sam Papa. On će to učiniti kad procijeni da ima dovoljno argumenata za jednu tako važnu odluku.  Iz dosadašnjih reakcija i izjava pape Franjo može se zaključiti kako je on dosta sumnjičav prema navodnim ukazanjima i sličnim događajima. Poznata je također izjava pape Franjo da više voli Mariju kao Majku, a ne kao šeficu nekog poštanskog ureda koja svakodnevno distribuira telegrafske poruke u određeno vrijeme. Ova slikovita izjava pape Franjo neke je ljude zbunila pa su zaključili da je sam Papa protiv međugorskih ukazanja. Papa Franjo je tom izjavom želio potvrditi istinu o Mariji da je ona primarno Majka Isusova i Majka naša i da je svako doživljavanje Marije koje je obojeno senzacionalizmom, za njega, a i za Crkvu, neprihvatljivo – kaže Nikić i dodaje da papa papa želi, a to mu je i dužnost, sačuvati čistoću marijanske pobožnosti i da moramo biti strpljivi, jer papa Franjo želi imati čvrste dokaze prije nego donese tako važnu odluku.
Budući da je izgledno da će biti priznato prvih sedam dana ukazanja, Nikić kaže kako je papa rekao da se to još može istraživati. – Papa je više puta ponovio kako je Ruinijeva komisija odradila svoj posao vrlo dobro. Papa je slobodan u svojoj odluci i njegova će riječ biti zadnja, ali budući da se tako pozitivno izrazio o radu Komisije, valja očekivati da će se u donošenju konačne odluke o međugorskom fenomenu osloniti na zaključke Komisije. O njima ja ne mogu ovdje govoriti, nego samo razmišljam o tome kako bi Papa mogao reagirati na međugorska događanja. Očito je da papa Frane želi još više informacija o pastoralnom i liturgijskom životu, odnosno o pobožnosti koja se provodi u Međugorju. Nadbiskup Hoser je dao vrlo pozitivno mišljenje o tome i naglasio kako se tamo prakticira zdrava pobožnost utemeljena na ozbiljnom sakramentalnom životu i klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. To znači da je u središtu pobožnosti Isus, naš Spasitelj i Otkupitelj, što i Sveti Otac želi – rekao je Nikić.

Izvor. https://www.vecernji.hr/

PODIJELI