Papa Franjo je danas u audijenciju primio Predsjednika Srednjoafričke Republike, Faustina Archangea Touadérau, koji se potom susreo s Papinim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, te tajnikom za odnose s državama, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Za vrijeme susreta Papa i predsjednik Srednjoafričke Republike prisjetili su se dobrih odnosa između dviju država, a koji su nedavno ojačani okvirnim sporazumom potpisanim u Banguiju 6. rujna 2016. godine. Također je izražena zahvalnost zbog posebne pozornosti kojom Sveti Otac i Katolička Crkva prate život u toj zemlji.

Potom su razgovarali o aktualnoj situaciji u toj zemlji, posebno usmjeravajući pažnju prema pozitivnim nastojanjima koja za cilj imaju ponovnu uspostavu političke i institucijske stabilnosti. S obzirom na najnoviji razvoj situacije i na probleme u različitim dijelovima zemlje, kao i teškim humanitarnim posljedicama, obje su strane izrazile nadu u plodonosniju suradnju među različitim snagama u korist općega dobra čitave zemlje, podsjećajući i na važnu ulogu koju igra međunarodna zajednica u promicanju mirnog suživota i nacionalnog pomirenja.

Spomenimo da je 2013. godine izvršen državni udar u Srednjoafričkoj Republici, a tadašnji je predsjednik Francois Bozizé protjeran iz zemlje. Otad uvijek iznova izbijaju sukobi između muslimanskih i kršćanskih naoružanih skupina. Nekadašnja se francuska kolonija danas smatra jednom od najsiromašnijih zemalja svijeta. Nedavno su katolički biskupi te zemlje žestoko osudili nasilje koje vrše paravojne snage te su pozvali na brzo razoružanje boraca. Apelirali su na sve sukobljene strane da bezuvjetno pristanu na prekid vatre. Prema podacima međunarodne nevladine organizacije „Društvo za ugrožene narode“, 70% teritorija Srednjoafričke Republike nalazi se pod kontrolom različitih naoružanih skupina koje se bore za moć i sirovine.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI