Papa Franjo. Opća audijencija 13. siječnja 2016. godine

 

 

Bog se raznježi nad nama kao majka kada uzme u ruke svoje dijete – jedna je od brojnih misli iz kateheze koju je papa Franjo održao prigodom današnje opće audijencije u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Na toj prvoj audijenciji u 2016. godini Sveti je Otac započeo novi niz kateheza o milosrđu s biblijskoga vidika, kako bismo upoznali milosrđe slušajući ono što nas sâm Bog poučava svojom Riječju.

Već se na samom početku Biblije – objasnio je Papa započinjući, pogledom na Stari zavjet, novi niz kateheza – milosrđe pojavljuje kao Božje ‘ime’. Podsjetimo da je to također naslov njegove upravo objavljene knjige. Razmišljajući o onomu što je Bog objavio Mojsiju: Jahve je Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, Sveti je Otac razmotrio svaku od tih oznaka, počevši od prve, „Bog je milosrdan“.

Slika koju nam daje jest ona o Bogu koji se gane i raznježi nad nama poput majke kada uzme u ruke svoje dijete, željna samo voljeti ga, zaštititi, pomoći mu, i koja je spremna darovati sve, pa i samu sebe. To je slika koju nam daje ta riječ. Slika ljubavi koju se u dobrom smislu može nazvati ‘instinktivnom’.

Drugi naziv sadržan u redku iz Knjige Izlaska jest ‘milostiv’, u smislu – objasnio je Papa – da je samilostan u svojoj veličini, prigiba se na slabim i siromašnim, uvijek spreman prihvatiti, shvatiti, oprostiti. On je poput oca iz prispodobe o kojoj govori Lukino Evanđelje; otac koji se ne prepušta srdžbi zbog toga što ga je mlađi sin napustio, nego ga, naprotiv, i dalje čeka – pa rodio ga je!, dodao je Papa – a onda mu trči u susret i grli ga, ne dopušta mu ni da završi svoje priznanje – kao da mu zatvara usta – tako su velike ljubav i radost zbog toga što ga je ponovno pronašao.

Osim toga, Bog je ‘spor na srdžbu’ – nastavio je Papa – jer velika je u Njemu širokogrudnost i sposobnost za podnošenje, i to sa strpljenjem koje čovjek ne posjeduje, i posebno, četvrti naziv, On je bogat ljubavlju i vjernošću. Kako li je lijep taj opis Boga! – istaknuo je Papa. Riječ ‘ljubav’, ovdje upotrijebljena, označava naklonost, milost, dobrotu. Nije to ljubav iz sapunica… To je ljubav koja čini prvi korak, koja ne ovisi o ljudskim zaslugama, nego o beskonačnoj besplatnosti. To je božanska brižljivost koju ništa ne može zaustaviti, pa ni grijeh, jer zna ići dalje od grijeha, pobijediti zlo i oprostiti mu – napomenuo je Sveti Otac.

Na kraju je papa Franjo naveo riječi iz 121. psalma koji govori o Gospodinu ‘čuvaru’ koji uvijek bdije nad ljudskim rodom, te podsjetio na riječi svetoga Pavla, iz Druge poslanice Timoteju, o Bogu koji je uvijek vjeran, pa i kada je čovjek nevjeran. Vjernost u milosrđu je upravo Božja bit. Zbog toga je Bog potpuno i uvijek pouzdan. On je čvrsta i trajna nazočnost. I to je sigurnost naše vjere. Povjerimo se stoga potpuno Njemu, u ovom Jubileju milosrđa, i osjetimo radost zbog toga što nas voli taj Bog koji je milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću – kazao je Papa te poželio da prolaz kroz Sveta vrata potakne sve da čine djela materijalnoga i duhovnoga milosrđa.

Na kraju opće audijencije Papa je svoje misli i molitve posvetio žrtvama atentata u Istanbulu. Pozivam vas da molite za žrtve atentata počinjenoga jučer u Istanbulu. Neka Gospodin, Milosrdni, podari vječni mir poginulima, utjehu njihovim obiteljima, solidarnu ustrajnost cijelom društvu, i neka obrati nasilna srca – rekao je papa Franjo.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI