Papa Benedikt XVI. jutros je najavio svoje odreknuće od papinske službe, prenio je Radio Vatikan. Papa je to učinio tijekom jutrošnjeg konzistorija povodom triju kanonizacija.

“Draga braćo, sazvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da vam priopćim jednu veoma važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu. Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom. No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape. Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad kojima ste sa mnom nosili teret moje službe i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju”, rekao je Papa u izjavi kojom se odriče papinske službe.

Kardinal Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vjere, izabran je za nasljednika pape Ivana Pavla II. 19. travnja 2005. godine. Papinsku inauguracijsku misu slavio je 24. travnja, kada mu je predan palij i Ribarev prsten. U posjed svoje katedralne crkve velike bazilike Sv. Ivana Lateranskog stupio je 7. svibnja. Za svoje papinske službe imao je 24 inozemna putovanja. Prvo je bilo u Koeln u Njemačkoj za Svjetski dan mladih u kolovozu 2005. Posljednje putovanje bilo je u Libanon u rujnu 2012. Hrvatsku je pohodio u lipnju 2011. Osim europskih zemalja, posjetio je i Latinsku Ameriku, Afriku, Bliski istok, SAD i gostovao u Ujedinjenim narodima. Također je trideset puta pastoralno putovao unutar Italije.
Prvu encikliku “Deus Caritas Est” objavio je na Božić 2005, a drugu “Spe Salvi” 2. studenoga 2007. Treću “Caritas in Veritate” 29. lipnja 2009. U studenome 2012. završio je svoju trilogiju o životu i učenju Isusa Krista “Isus iz Nazareta”.
Papa Benedikt XVI. napisao je 4 postsinodske apostolske pobudnice “Sacramentum Caritatis”, o euharistiji, izvoru i vrhuncu života i poslanju Crkve, u veljači 2007.; “Verbum Domini”, o Riječi Božjoj u životu i poslanju Crkve, u rujnu 2010; “Africae Munus” o Crkvi u Africi u studenome 2011., te “Ecclesia in Medio Oriente” o Crkvi na Bliskom istoku u rujnu 2012.

 

Cijeli Kardinalski zbor iznenađen Papinom odlukom o odstupanju s dužnosti

Najava pape Benedikta XVI. da je odlučio povući se s dužnosti potpuno je iznenadila kardinale. Susret s kardinalima (konzistorijem), na kojem je 11. veljače Papa najavio ostavku, bio je zapravo priprema za više kanonizacija. Odmah nakon objave Benedikta XVI. kardinal Angelo Sodano, dekan Kardinalskog zbora, Papi se obratio riječima: “Zvijezda vašeg pontifikata i dalje će blistati”. Kardinal je najavu o odstupanju primio “zbunjen i gotovo u nevjerici”, izvještava agencija Kathpress. Istodobno, istaknuo je Papinu “veliku ljubav prema Crkvi Božjoj”. “Bliže smo vam nego ikad u ovih briljantnih osam godina vašeg pontifikata”, istaknuo je kardinal Sodano uime konzistorija.
Kardinal bivši državni tajnik, koji je bio očito pogođen, podsjetio je na izbor tada kardinala Josepha Ratzingera za novog papu 19. travnja 2005. godine. Tada je bio impresioniran kako je novi Papa bez oklijevanja prihvatio kanonski izbor, zazivajući “milosti od Gospodina i Marijin majčinski zagovor”.
Kardinal Sodano izrazio je radost izuzetnom mogućnošću slušanja “očinskoga glasa” Benedikta XVI. do kraja ovoga mjeseca, primjerice tijekom liturgije čiste srijede, koju će Papa slaviti za dva dana na rimskom Aventinu.
Misija ovoga Pape nastavit će se i dalje, kazao je dekan Kardinalskog zbora. Svojim svjedočenjem i molitvom Benedikt XVI. uvijek će biti blizu svim kršćankama i kršćanima.

“Svetoga Oca u ovoj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno”, rekao za HKR crkveni pravnik mr. Mićan

Papa Benedikt XVI. najavom odreknuća od službe Petrova nasljednika postupio je po crkvenom zakonu. Premda novija povijest ne bilježi ovakav primjer, Zakonik kanonskoga prava ipak predviđa tu mogućnost, protumačio je za Hrvatski katolički radio crkveni pravnik iz Đakova mr. Mato Mićan: “Kanon koji govori o ‘praznoj stolici’ kada ga tumače stručnjaci kaže da može biti ili zbog Papine smrti ili zbog njegovog odreknuća. To je u biti jedan legalan čin i zakon ga predviđa”.
U ovom slučaju, ističe mr. Mićan, ne govorimo o Papinoj ostavci, već o odreknuću od službe, jer papa nema kome podnijeti ostavku – on ima potpunu vrhovnu vlast, nikome on neće predati odreknuće od službe, nego će ga priopćiti u javnosti i kako je najavio 28. veljače u 20 sati stolica sv. Petra bit će upražnjena.
Svetog Oca u toj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno, jer on je najviša vlast u Crkvi. Njegovu vlast, do izbora novoga Pape, ne obnaša nitko drugi i ništa se ne može mijenjati u upravljanju općom Crkvom, rekao je mr. Mićan.
Dodao je kako je prvi i osnovni zadatak izabrati novoga papu. Dekan Kardinalskog zbora ima zadaću što prije sazvati konklave. A Benedikt XVI. ne može sudjelovati u izboru svojega nasljednika, ima više od 80 godina.

 

Benedikt XVI. nakon odricanja od dužnosti živjet će u karmelićanskom samostanu u Vatikanu, a novi papa mogao bi biti izabran za Uskrs

Nakon ostavke Benedikta XVI., 28. veljače 2013., izbor novoga pape mogao bi se održati vjerojatno tijekom ožujka, rekao je novinarima u ponedjeljak, 2. veljače, glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi. Prema važećim pravilima, konklave moraju započeti između 15. i 20. dana nakon što papinska stolica ostane ispražnjena. “Tako bismo novoga papu mogli imati već za Uskrs”, napomenuo je o. Lombardi.
Nakon što odstupi s dužnosti Benedikt XVI. povući će se u karmelićanski samostan unutar vatikanskih zidina. Tamo će provoditi život u molitvi i meditaciji, rekao je o. Lombardi. Do dovršetka potrebnih renoviranja njegovih novih prostorija Papa će živjeti u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfu.

 

U ovom članku korišteni su materijali s portala Informativne Katoličke Agencije.

 

Franjo Damir Kroneisl

 

 

 

 

 

PODIJELI