Obranimo ljudski život

90

Branimo ljudski život, vrijednost braka i obitelji

Crkva, vjerna misiji koju je dodijelio Krist, zaobilazi slabosti i nevjerovanja mnogih svojih sinova i kćeri i uvodu u ljudsku povijest veliku istinu o ljubavi prema bližnjima, briše društvene granice, brine o bolesnima i beskućnicima. Krist je svojim primjerom učio riječju da nikoga ne smijemo gurnuti na margine društva. Obrana života još nerođenih sastavni je dio te velike misije. Često ponavljam, i svjestan sam toga da je pobačaj danas velika prijetnja miru. Ako majka smije ubiti vlastito dijete, što će onda spriječiti mene i tebe da se međusobno poubijamo? Jedini koji ima pravo oduzeti život je i Onaj koji ga je i dao. Nitko drugi nema na to pravo ni majka, ni otac ni doktori, nikakve agencije, konferencije i vlade.(…)
Plaši me pomisao na sve one ljude koji ubijaju vlastitu savjest da bi mogli obaviti pobačaj. Nakon smrti dobro znamo da ćemo stati licem u lice s Bogom, darivateljem života. Tko će prihvatiti odgovornost pred Bogom za milijune djece kojima nije dana prilika da žive, vole i budu voljeni? Dijete je najljepši Božji dar za obitelj, za narod. Nemojmo nikada odbaciti taj Božji dar.
Voljena braćo i sestre, budite solidarni sa životom. Ovo upućujem svim svojim sunarodnjacima, bez obzira na vjerska i religijska uvjerenja. Ponovit ću samo nešto što mi je u mislima i srcu „Onaj narod koji ubija vlastitu djecu, narod je prošlosti“. Sada je nužno u potpunosti oživjeti savjest i poduzeti zajednički etnički napor da bi se u djelo provela velika strategija obrane života. Danas je svijet postao poprište bitke za život. Trajna borba između civilizacije života i civilizacije smrti. Zato je tako važno graditi kulturu života; stvaranjem kulturnih djela koje će naglašavati veličinu ljudskog života, osnivanjem znanstvenih i obrazovnih institucija koje će promovirati istinitu viziju čovjeka, bračnog i obiteljskog života. Vrlo sam zahvalan svima koji su se na bilo koji način uključili u taj čin izgradnje kulture života. Posebno izražavam svoju zahvalnost i priznanje svima u našoj Domovini koji se s osjećajem velike odgovornosti pred Bogom brane ljudski život, vrijednost braka i obitelji svojom savješću. Iz srca zahvaljujem udruzi Betlehem, inicijativi 40 dana za život, zahvaljujem i liječnicima, medicinskim sestrama i privatnim osobama. Branite život i dalje! To je naš veliki doprinos u izgradnji civilizacije ljubavi. Ne gubimo hrabrost nego i dalje branimo život.
Dario Aras

PODIJELI