U izdanju nakladničke kuće i tiskare Hercegovačkih franjevaca „Fram-Ziral“ u Mostaru je 27. kolovoza 2018. godine, objavljena prva od pet knjiga homilija fra Mate Tadića iz Franjevačkog samostana u Tomislavgradu pod naslovom „Propovijedaj riječ – uporan budi“. Uvodne dijelove u misna slavlja s propovijedima autor je izrekao na naznačenim mjestima s nadnevcima tijekom liturgijske godine C u vremenu došašća, korizmenom i uskrsnom vremenu, nedjeljama u vremenu kroz godinu, božićnom vremenu kao i tijekom Velikog tjedna.

Autor u predgovoru naznačuje da uz Božju objavu kroz riječ svatko od nas neizravno propovijeda svjedočenjem vlastitoga života. Svećenik po svom poslanju uz osobno svjedočenje, Kristovu Radosnu vijest na euharistijskom slavlju naviješta uz tumačenje i poticanje okupljenih vjernika, što je fra Mate savjesnim pripremanjem nastojao i činiti od 1999. godine.

Svećenik je dužan propovijedati okupljenim vjernicima i sebi samomu. „Propovijedajući Kristovo Evanđelje ne možemo ‘otkriti toplu vodu’, osim potaknuti slušatelje vlastitim svjedočanstvom, primjerom, mislima ili riječima da obogate vlastito biće za nutarnji duhovni rast… dok će mi najbolja nagrada biti ako izrečeno bude na poticaj, izgradnju i od koristi svima koji će ih čitati“, kako autor naglašava.

U pogovoru knjige bibličar P. Stipe Jurič O. P. s Papinskog Sveučilišta sv. Tome Akvinskog (Angelicum) u Rimu kaže: „Božja riječ naime nije došla, a niti je dana, izabranim osobama kao neka neobična i veoma strana nauka koju bi oni trebali skrivati pred drugim ljudima. To je poruka, bolje rečeno, ‘Radosna vijest’ koju valja propovijedati i prenijeti svim ljudima koje Bog hoće dosegnuti preko svojih glasnika. Svećenici su po nalogu Kristovu poslani navješćivati događaj spasenja u zgodno i nezgodno vrijeme (usp. 2 Tim 4,2).“

Prof. fr. Stipe nalašava da je: „svima dana moć govora, nekima dar mudrosti i znanja, jednima opet sposobnost propovijedanja, malobrojnima pak talent pisanja propovijedi. Čitajući fra Matine propovijedi stekao sam dojam da je on proveo u djelo Jeronimov poticaj koji je u više navrata nastojao pobuditi kod kršćana interes za čitanje i tumačenje svetopisamskih tekstova. Tko ne piše, misli da pisanje nije nikakav napor. Propovijedi, prije nego ih je napisao, fra Mate je sasvim sigurno sa stanovitom učestalošću i redovitošću neumorno čitao, brižljivo proučavao svete tekstove i u sebi izvagao svaku riječ.“

Na kraju pogovora prof. Jurič zaključuje: „Razmišljanju i tumačenju riječi Božje fra Mati ništa nije toliko koristilo kao pisanje, jer tko piše, dva puta čita. Knjiga je odlična i može biti za hrvatsku homiletiku razlog velikog veselja i jamstvo za uspješno prodiranje u riječ Božju i njezino naviještanje Božjem narodu. Posebice će svećenici zdušno primiti ove propovijedi. No ja je preporučujem i svima drugima.“

Motiv naslovnice knjige je „Propovijed na gori“ slikara Cosima Rossellia (1481.-1482.) iz Sikstinske kapele u Vatikanu. Tiskana je u nakladi od 400 primjeraka s mekim plastificiranim uvezom na 559 stranica, dužine 24 cm i širine 16 cm u kojoj nalazimo i više homilija za određenu prigodu i slavlje. U snošenju troškova kod objavljivanja sudjelovalo je 40 sponzora poduzetnika i pojedinaca iz Kočerina, Kola (Tomislavgrad), Neu-Ulma (Njemačka), Posušja, Stipanića (Tomislavgrad), Širokoga Brijega, Tomislavgrada, Vinjana (Posušje), Viteza i Zagreba.   

U knjizi nalazimo zahvalu sponzorima s njihovim popisom i logom poduzeća koji su s posvetom dobili određeni broj knjiga, dok je isto tako priložena  autorova biografija kao i Priznanje rimokatoličkog ekumenskog internet portala „Put, istina i život“ za fra Matinu dugogodišnju suradnju s mnogobrojnim prilozima. Ispred nakladnika knjige direktor je „Fram-Zirala“ dr. fra Ivan Ševo, lektorice su prof. Božica Dragaš i prof. Snježana Ercegovac iz Zagreba, dok je korekturu s dopunama odradio sam autor.

Knjiga propovijedi nadolazeće liturgijske C godine može se nabaviti po cijeni od 25 KM ili 100 kn u knjižari i papirnici „Aniv“ ul. Brigade kralja Tomislava bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 352 – 951, u frizerskom studiju „B&I“ ul. Kralja Zvonimira bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 354 – 596. Dostupna je u knjižarama „Naših ognjišta“: Tomislavgrad, ul. Mijata Tomića bb, tel. 034 / 352 – 524; Široki Brijeg, Trg sv. Ante bb (Klanac); Posušje, ul. fra Grge Martića 17, tel. 063 / 406 – 335, a može se naručiti i poštom u knjižari „Fram-Zirala“  ul. Put za Aluminij bb 88000 Mostar, tel. 036 / 325 – 988, E-mail: [email protected].

Uz nabavku knjige pojedinci, poduzeća i poduzetnici mogu postati i sponzori, čime potpomažu objavljivanje i ostale četiri knjige koje su u pripremi.

PODIJELI