Objavljen zbornik u povodu 65. obljetnice života prof. dr. sc. Josipa Grbca

50

Zbornik Sve provjeravajte: dobro zadržite! (1 Sol 5, 21). Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom objavljen je u Kršćanskoj sadašnjosti u povodu 65. obljetnice života Josipa Grbca, redovitog profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, svećenika Porečke i Pulske biskupije i višegodišnjeg nastavnika na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni poticaj i stvaralački impuls Josip Grbac nalazi u promatranju procesa i promjena u društvu te kritičkom promišljanju svakidašnjeg života. Takav način njegova djelovanja pomaže u razumijevanju odabira tema o kojima, u svojem višedesetljetnom djelovanju, govori ili piše. Poput svojih prethodnika, istarskih svećenika i profesora Josipa Turčinovića i Alda Starića, moralnog teologa Marijana Valkovića i drugih velikih pokoncilskih hrvatskih teologa, Grbac neprestano razmatra (crkvenu i društvenu) stvarnost, a teološko-etičkim promišljanjem, konkretnim smjernicama i vrijednim zapažanjima potiče na spremno i odgovorno zalaganje u izgradnji i oplemenjivanju svijeta.

„Njegova riječ, bilo ona napisana ili pak izgovorena, lišena je nepotrebnih i suvišnih dodataka. Štoviše, ona je britko jasna, usmjerena na prikaz sadržajnog bogatstva i usredotočena na jasnoću poruke. Josip Grbac u svojem je djelovanju usmjeren na bitno i o tome govori odlučno i snažno“, istaknuo je u Predgovoru urednik zbornika Jerko Valković, dodajući da posebnu vrijednost označava »praktična« dimenzija njegovih tekstova, „uporabljivost“, odnosno provedivost (etičkih) načela i smjernica na koje ukazuje.

Knjiga sadržava 29 priloga koji su najvećim dijelom prinosi moralnoj teologiji. Autori obrađuju neke aktualne izazove s kojima se suočava teološka etika kada ulazi u dijalog sa suvremenim svijetom, pišu o gorućim temama na području socijalnog nauka Crkve, obitelji i ženidbe, te o temama vezanima uz teologiju, odnosno pastoralno djelovanje. Nekoliko tekstova posvećeno je važnim događajima, odnosno osobama u povijesti Crkve u Istri. Neki od autora su Tonči Matulić, Odilon Gbenoukpo-Singbo, Jerko Valković, Stjepan Baloban, Silvija Migles, Gordan Črpić, Saša Horvat, Anton Šuljić, Jasna Ćurković Nimac i niz drugih.

Ovaj zbornik iskaz je zahvalnosti, poštovanja i priznanja Josipu Grbcu za sve ono što je – kao profesor, svećenik i čovjek – učinio, i za sve ono čime je naše društvo i Crkvu obdario i oplemenio.

PODIJELI