U objašnjenju Odbora za dodjelu nagrade stoji da su ovogodišnji dobitnici odabrani “zbog njihove borbe protiv uporabe spolnog nasilja kao oružja u ratnim sukobima”

Gabriella Ceraso; Mate Žaja – Vatikan

Denis Mukwege, liječnik ginekolog iz Demokratske Republike Kongo, i Nadia Murad, mlada jezidska aktivistica, ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Oboje dobitnika značajno su doprinijeli usmjeravanju pažnje javnosti na ratne zločine. Zahvaljujući njihovom radu, tema spolnog nasilja u ratu i oružanim sukobima postala je aktualna u međunarodnim medijima, piše u objašnjenju Odbora.

Od ropstva do borbe za ljudska prava

“Što me više dotiče zlo, sve više u sebi pronalazim ono čemu me podučila moja majka i moj narod, a povrh svega Božju snagu koja me nikada nije napustila. Što me više dotiče zlo, sve više pronalazim dobro koje je u mojoj nutrini…”, rekla je u jednom intervjuu za našu radijsku postaju Nadia Murad Basee Taha, 25-godišnja ambasadorica Ujedinjenih naroda za dostojanstvo osoba koje su preživjele trgovinu ljudima.

Nadia je tri mjeseca bila robinja militanata samozvane Islamske države. Nakon što su joj u kolovozu 2014. godine ubili šestoricu braće i majku, Nadiu su, zajedno s njene dvije sestre, pripadnici paravojnih postrojbi prisilno odveli iz sela Kocho na sjeveru Iraka u Mosul. Nakon tri mjeseca zatočeništva, uspjela je pobjeći i otada svjedoči o zvjerstvima koja su počinjena protiv njenog naroda.

Unatoč tolikoj boli i nasilju koje je učinjeno njoj, njenoj obitelji i tolikim nevinim jezidskim djevojkama, Nadia Murad nastavlja govoriti o dobru, ljubavi i molitvi.

Borba protiv silovanja kao “najjeftinijeg oružja” u ratnim sukobima

“U svijetu izvrnutih vrijednosti, odbaciti nasilje znači biti disident”, rekao je pak Denis Mukwege, liječnik ginekolog iz Demokratske Republike Kongo u intervjuu za našu radijsku postaju 2014. godine, u prigodi osvajanja nagrade Saharov Europskog parlamenta, za zalaganje u obrani ljudskih prava. Tada je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir progovorio o silovanju kao “najjeftinijem oružju” u ratnim sukobima. Denis Mukwege tom se prilikom također osvrnuo na to što takvo nasilje znači ženama, koliko se slabo danas shvaća težina tog zločina te kako kazniti počinitelje.

U bolnici Panzi u gradu Bukavu, na istoku Demokratske Republike Kongo, taj je liječnik pomogao nekoliko tisuća žena silovanih u okolnostima koje Mukwege naziva “ni mirom ni ratom, nego čistom nekažnjivošću”.

 

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI