Pitanje:

Što je New age i kakav bi moj stav spram njega morao biti?

 

Odgovor:

New age je teško definirati. Nije religija premda ima u sebi religioznoga; nije filozofija iako u sebi sadrži nešto filozofskoga; nije znanost a nastoji se temeljiti na znanosti. Pod njegovo okrilje ulaze ezoterizam, okultizam, astrologija, znanost, magijska i mitska mišljenja o tajnama života, trunak kršćanstva, islama, istočnjačkih religija. Možemo reći da ne postoji jedinstven New age s ciljem stvaranja novoga čovjeka i novoga doba koje će razriješiti čovjekove probleme.

Želja nosioca ovog pokreta je zauzimanje mjesta, koje je planetarna pojava i istječe joj vrijeme. Drže kako je kršćanstvo nastalo u znaku “Ribe” te je bilo obilježeno nejedinstvom čovjeka i svijeta, a nije uspjelo zadovoljiti čovjeka. Prema njima dolazi novo doba pod znakom “Vodenjaka”, doba savršenog tipa čovjeka i svijeta, čije je obilježje jedinstvenost svega stvorenoga.

Prema pokretu New age čovjek je dio kozmosa i nestaje u kozmičkom (svemirskom) kolu, postaje jedno s kozmosom dok kršćanstvo naučava da je čovjek od Boga u ljubavi i milosrđu tražen, pozvan i očekivan u svojoj osobnosti i punini. Razlika između Stvoritelja i stvorenoga potpuno je izbrisana, dok u kršćanstvu ona je jedna od temeljnih istina.

Bog je za sljedbenike New age neosobna kozmička sila čiji je čovjek dio, a za kršćanina Bog je živ i osoban. Oni ne priznaju Božju milost i spasenje koje dolazi od Boga nego vjeruju u samospasenje što se postiže raznim tehnikama ulaska u kozmičku svijest. New age je religija bez Boga, ako se uopće može nazvati religijom.

Zajedništvo im je u čitanju istih knjiga, govorenju istog jezika, u težnji za preobrazbom svijesti te za stvaranjem novog svijeta i čovjeka. Ovakvo njihovo ustrojstvo tj. ne ustrojstvo, može zavesti čovjek da i nesvjesno živi i širi ideje pokreta New age, a da i dalje pripada Katoličkoj Crkvi ili drugoj kršćanskoj zajednici. Osnovna karakteristika New Agea je relativizacija Boga, a da se čovjeka smatra božanskim. New ageu se ponavlja pokušaj gradnje Babilonske kule kojom su ljudi htjeli doći do Boga.

Kršćanstvo nudi drukčiji put: Bog sam se spušta među ljude da ih obnovi, otkupi, preporodi te kao spašene i nove ljude dovede u Kraljevstvo Božje. Ideologija New agea je zavodljiva i radi toga što želi uvjeriti čovjeka da se treba osloboditi svakog autoriteta i stvarati svoju narav i svoj svijet prema vlastitim željama i potrebama.

Jedan takav suvremeni samozvani učitelj je i brazilski pisac Paulo Coelho, čija su nam djela dostupna po knjižarama. Čitajući njegova djela zamijetit ćemo da duboko odstupa od kršćanske misli, iako su neki manje upućeni u početcima povjerovali da se radi o kršćanskom piscu, jer u pisanju koristi biblijske zgode i likove.

Coelho je jedan od najutjecajnijih «propovjednika i promicatelja» New agea – Novoga doba – suvremenoga pokreta, filozofije i učenja. New age kao mješavina religije, povezan sa zodijačkom erom doba Vodenjaka, prepun magije, okultizma, ezoterije, vraćanja gnosticizmu, prirodnim silama, energijama i religijama, duhovnost je zamišljena za preporod čovječanstva za novo doba i otkrivanje nove, dugo vremena skrivene istine. Sve tzv. «stare religije», među njima i kršćanstvo prema shvaćanju New agea, moraju nestati i ustupiti mjesto Novom dobu.

„Što kad bismo rekli: ako nešto doista želiš, cijeli će se svijet urotiti da to i ne dobiješ?“– kaže Alkemičar Paula Coelha u istoimenom romanu toga brazilskoga pisca. Ona u sebi jasno održava magijska načela New agea, koje je izraženo u zavodljivosti i samodopadljivosti. Dovoljno je nešto željeti, pa ćete nekom magijom upregnuti cijeli svijet da radi za vas. Naizgled bezazleno načelo, ali je načelo oholih, koji traži osobnu moć nad drugima, koji žele vladati stvarima i ljudima.

New age kaže: Čovječe, iste ciljeve možeš postignuti i bez trpljenja pa zašto patiti? Zašto trpjeti bol? New age je kao pokret veoma širok. Obuhvaća mnogo toga što privlači kroz različite religije, uzima nešto od jednobožačkih religija, a najviše od bezbožnoga animizma. On je i sveboštvo i mnogoboštvo. Korijene ima u antropozofskim stavovima s početka XX. stoljeća, ali je zamah pokazao šezdesetih godina, a dijelom izvire iz hipijevskoga duha šezdesetih. Obožavanje droge, psihoedeličnih stanja, odbacivanje moralnog ponašanja. New age želi postati duh novoga doba i to je najveći izazov kršćanima.

On je u sebi protuslovan i nema dubine, ali je zavodljiv. Nudi dopadljivog i lažnoga boga, lažnoga Isusa, bez križa, koji će slijediti vas, a ne vi njega.

Stoga, ovaj pokret spada u jedan od najozbiljnijih izazova za suvremene kršćane. Na žalost o ovom se pokretu unatoč njegovoj svjetskoj raširenosti i utjecaju, vrlo malo zna u našem podneblju. Stoga ne uzimajmo ponuđeno zdravo za gotovo, već sve ponuđeno ocijenimo i prosudimo kritički, jer kršćanstvo s Kristom i New age s Vodenjakom ne mogu skupa.

fra Mate Tadić, OFM

PODIJELI