Papa: Nasljedovati svete “s obližnjih vrata”

 

Papa na podnevnom nagovoru – ANSA

 

U današnjem slavlju svetkovine Sviju Svetih, posebno živo osjećamo zbilju zajedništva Svetih, naše velike Obitelji, sastavljene od svih članova Crkve – bilo onih koji su još uvijek hodočasnici na Zemlji – bilo onih kojih je nebrojeno mnoštvo; koji su već napustili Zemlju i nalaze se u Nebu – kazao je Sveti Otac prije današnje molitve Angelusa, s prozora Apostolske palače.

U Knjizi otkrivenja nalazimo glavnu karakteristiku Svetih: to su osobe koje ‘potpuno pripadaju Bogu’. Knjiga ih predstavlja kao nepregledno mnoštvo izabranih, zaodjenutih u bijelo i obilježenih pečatom Božjim. Slikovitim alegorijskim jezikom i spomenom pečata Božjega, na poseban se način naglašava kako Sveti pripadaju Bogu na ‘potpun i isključiv način’; oni su njegovo ‘vlasništvo’. Ali što znači nositi ‘Božji pečat’ u vlastitom životu i osobnosti? To nam objašnjava apostol Ivan: znači da u Isusu Kristu postajemo uistinu ‘djeca Božja’ – rekao je Papa.

Jesmo li svjesni ovoga velikog dara? Sjećamo li se da smo na krštenju primili pečat našeg nebeskog Oca i postali njegova djeca? Ovdje se nalazi korijen poziva na svetost! I Sveti kojih se danas sjećamo su upravo oni koji su živjeli u milosti svoga krštenja; koji su svoj pečat sačuvali živeći kao sinovi Božji, tražeći da nasljeduju Isusa; i sada su postigli svoj cilj, jer napokon „vide Boga kakav on jest“ – kazao je Sveti Otac.

Druga karakteristika vlastita Svetima jest ta da su primjeri za nasljedovanje. Ne samo oni kanonizirani, nego i Sveti, da tako kažem, ‘s obližnjih vrata’, koji su to postali s milošću Božjom uz osobne napore u prakticiranju evanđelja u svojoj životnoj svakodnevnici. Ove smo Svete susreli i mi; možda smo nekog od njih imali i u obitelji, ili među prijateljima i poznanicima. Dugujemo im stoga zahvalnost, a posebno je dugujemo Bogu koji nam ih je darovao; koji nam ih je stavio blizu, kao žive i zarazne primjere, kako živjeti i umrijeti u vjernosti gospodinu Isusu i njegovu Evanđelju.

Nasljedovati njihove čine ljubavi i milosrđa jest pomalo kao imati ih prisutne u ovom svijetu. Ustvari ti evanđeoski čini jedini su otporni na razornu snagu smrti: čin nježnosti, velikodušna pomoć, vrijeme provedeno u slušanju, posjet, lijepa riječ, osmjeh… U našim očima ove geste mogu izgledati beznačajne, ali u očima Božjim su vječne, jer ljubav i sućut jače su od smrti – potaknuo je papa Franjo.

Djevica Marija, Kraljica svih Svetih, neka nam pomogne da se još više pouzdamo u Božju milost kako bismo s poletom hodili putem svetosti. Našoj Majci povjeravamo našu svakodnevnu zauzetost, i molimo je i za naše drage pokojne, u intimnoj nadi da ćemo se jednog dana svi zajedno ponovno susresti, u slavnom zajedništvu u Nebu –  kazao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, Sveti Otac je izrazio veliku zabrinutost zbog događaja koji su se posljednjih dana dogodili u Srednjoafričkoj republici, uputivši sukobljenim stranama apel da se krug nasilja zaustavi. Izraz je zatim svoju duhovnu blizinu ocima kombonijancima, u župi naše Gospe Fatimske, koji su zbrinuli brojne osobe.

Kako bih pokazao molitvenu blizinu čitave Crkve ovom, tako teško pogođenom i izmučenom narodu te ohrabrio sve Srednjoafrikance da sve više budu svjedoci milosrđa i pomirenja, u nedjelju 29. studenog, namjeravam otvoriti Sveta vrata katedrale u Banguiju, za vrijeme apostolskog pohoda tom narodu, koji se nadam ostvariti –  kazao je papa Franjo.

Osvrnuvši se na jučerašnju beatifikaciju blažene majke Terezije Casini, utemeljiteljice sestara Presvetoga Srca Isusova, pohvalio je njezin primjer konkretne zauzetosti za svećenike i pozvao vjernike na zahvalnost Bogu za njezino svjedočanstvo. Pozdravivši po svom običaju hodočasnike iz Italije i svijeta, Sveti je Otac najavio svoj popodnevni odlazak na glavno rimsko groblje, Campo Verano, gdje će slaviti svetu misu za pokojne.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI