Prvi susret odigrali su prije 117 godina.

 

FK Bačka 1901 Subotica najstariji je nogometni klub u Vojvodini i Srbiji, a vjerojatno i najstariji nogometni klub kojeg su osnovali Hrvati. Oko ovog kluba su se okupljali bački Hrvati, a osnovan je na današnji dan prije 117 godina.

 


Bačka je osnovana 3. kolovoza 1901., a svoj prvi susret odigrala je 18. kolovoza 1901. godine s nogometnim odjelom‘Hrvatskog sokola’. Od sezone 1908./09. sudjeluje u prvenstvu južnog područja Kraljevine Ugarske. U svibnju 1920. godine mijenja ime u Jugoslavensko atletičko društvo ‘Bačka’.

Godine 1939., Bačka sudjeluje u Hrvatsko-slovenskoj ligi pod imenom HŠD Bačka, a u sezoni 1940./41. igra u prvenstvu Hrvatskog nogometnog podsaveza. Godine 1941. ulaskom Horthyijevih trupa u Suboticu, Bačka vraća izvorno ime i natječe se u 3. mađarskoj ligi.

U svibnju 1945. godine klub mijenja ime u Hrvatsko fizkulturno društvo ‘Građanski’, no to nije dugo potrajalo, jer ga se već u ožujku 1946. godine preimenovalo u ‘FD Sloboda’. Gradske vlasti su 1949. godine ugasile klub, i to kao prvo od društava sa hrvatskim predznakom u Bačkoj. Prvo je zasmetao omiljeni nogometni klub, a zatim su prestala postojati hrvatska društva i ustanove – prestalo je postojati Hrvatsko kulturno društvo u Subotici, Hrvatsko narodno kazalište postalo je Narodno pozorište – Népszinház u Subotici, a novine ‘Hrvatska riječ’ postale su ‘Subotičke novine’.

Godine 1950. spajaju se dva kluba i nastaje FK Zvezda, a 1969. vraća staro ime Bačka.

Zbog svog naslijeđa klub je napadan i u novijoj povijesti – prije 13 godina, 2004., predsjednik kluba dobio je prije jednog lokalnog derbija poruku da je ‘FK Bačka ustaški klub kojem nema mjesta u srpskoj ligi’. Na ulazu u klupske prostorije domaće momčadi dočekala su ih dvojica mladića držeći veliku crnu zastavu s mrtvačkom glavom, a do svlačionica su igrači morali proći kroz ‘špalir’ ošišanih muškaraca u četničkim uniformama. Pred svlačionicom se nalazio stolić na kome je gorjela svijeća, a kraj nje je bila osmrtnica posvećena FK Bačka 1901.

Iako malih dosega u državnim prvenstvima, klub je za svoje obljetnice uspijevao dovesti velike momčadi. Tako je za 70. rođendan ondje zaigrao zagrebački Dinamo, za 75. Hajduk.

‘Bačka’ je dobila i svoje književno i filmsko uprizorenje. Još 1926. je godine poznati filmaš Aleksandar Lifka snimio film u povodu 25. obljetnice postojanja Bačke. Hrvatski književnik iz Bačke, Milivoj Prćić, svoju je monodramu iz 2004. ‘Pivaj Bačka veselo’, posvetio ovom nogometnom klubu. Po toj monodrami, Rajko Ljubić je 2006. godine režirao i istoimeni film.

Klub se danas natječe u jednoj od četiri treće lige (Srpska liga – Vojvodina).

Preuzeto: CroExpress
PODIJELI