FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com

Ako su vaši bitni poslovi podjednako značajni, označite najteži (ili onaj koji vam je najmanje drag). Kada ga obavite, imat ćete osjećaj postignuća, a to će rasteretiti vaše misli.

 

Moja žena, na primjer, pere rublje rano ujutro. Sama spoznaja da je to obavila pomaže joj jasnije razmišljati o ostatku dana. Ovu je naviku prenijela i na našu djecu. Oni odmah nakon školske nastave pišu domaće uratke. S druge strane, neki ljudi steknu osjećaj ispunjenja kada obave nekoliko lakših poslova prije nego se uhvate onih težih. Odgovara li vam to, u redu – samo nemojte da vam to postane izlika za odgađanje.

Grupirajte slične poslove

Morate li obaviti telefonske razgovore, pokušajte ih sve odraditi u istom vremenskom periodu. No rezultira li neki telefonski poziv novim ili dodatnim poslovima, ne obavljajte ih odmah jer će to samo poremetiti ostatak vašeg rasporeda. Umjesto toga, dopišite nove poslove na svoj popis za sutra. A ako neki posao ne može čekati do sutra, dodajte ga na svoj popis za danas – označite ga i svrstajte po prioritetu kao i sve ostale.

Na kraju, pretpostavljate li kako bi vaši telefonski razgovori mogli rezultirati trenutačnim angažiranjem, vodite računa o tome u svom rasporedu prije no što ih oba­vite.

Neka vam raspored postane rutina

Što je vaš raspored dosljedniji, to će vam biti lakše planirati unaprijed. Pa kad vas netko upita imate li vremena u određenom trenutku, znat ćete to zahvaljujući rutini koju ste već stekli. Također će vam biti jasnije koji su vam dani u tjednu fleksibilniji.
Ovo je posebice bitno kada su u pitanju vaši odnosi. Ako već rutinski odvajate vrijeme za svoje najveće prioritete, kao što su molitva, prijatelji i obitelj, vidjet ćete kako će vam biti lakše održavati ih.
Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Upoznajte sebe

Ova filozofska izreka starih Grka također je dobar savjet za upravljanje vremenom. Jeste li jutarnji ili noćni tip? Je li vam lakše obaviti najteže poslove odmah ujutro ili nakon zalaska sunca? Ako niste sigurni, pratite sami sebe. Upitajte se u koje se doba dana osjećate puni snage i spremni preokrenuti svijet. Rasporedite svoje poslove u skladu s tim.

Izvor: Portal Bitno.net | Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

PODIJELI