Pitanje:

Molim Vas da se pomolite za mene i moju ljubav. Dečko me ostavio zbog laganja, lagala sam ga jednom iz samog razloga da se ne naljuti. Nisam imala nikakvu namjeru povrijediti ga, a upravo to sam učinila. On čini moj svemir i moj svijet, volim ga više od svega, i znam da za moje laganje nema opravdanja, svjesna sam svojeg postupka. On je moja osoba s kojom sam sve zamišljala. Volim ga, znam da voli i on mene, jer nam je bilo najljepše i još bi bilo da nisam učinila to što jesam. Pomozite mi stvarno ga obožavam, ne funkcioniram bez njega, doslovno ne živim, toliko sam jadna bez njega jer čini sav moj svijet. On je uvijek bio tu za mene, moj oslonac, moj glas razuma. Molim Vas da se pomolite da mi se vrati. Svjesna sam da je povjerenje krhko, i da je to biti svakog odnosa. Samo želim šansu da vratim izgubljeno. Hvala. J.

 

 

Odgovor:

Poštovana!
Nadam se da sam razumio vaše pitanje i problem. Svakako, vaš postupak nije opravdan, jer ste lagali, a laž često povređuje. Međutim iz onog što se dogodilo kasnije, mogao bi zaključiti da to što vi zovete ljubav, više je bila neka strast, a ne ljubav. Kada definirate što je ljubav, tada obvezatno morate uzeti citat sv. Pavla koji je rekao: Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 2. Korinćanima 13, 4-8.
Pokušajte analizirati vašu ljubav s opisom ljubavi koju je dao sv. Pavao. Pokušajte analizirati ljubav vašeg dečka. Nije važno kako ste se osjećali jedno pored drugog, već jeli ljubav koju ste pokazivali je ona istinska ljubav koja ima svoj korijen u našem Spasitelju. Kao prvo, vaš dečko nije bio velikodušan. On je bio s vama dok ga niste povrijedili (nehotice). S druge strane, on traži svoje. Osjetio se povrijeđenim zbog neke neistine i jednostavno odustaje. A ljubav ne traži svoje. Ljubav ne pamti zlo, a vaš dečko ne može prijeći preko takve stvari koja je učinjena iz možda dobre namjere ali na pogrešan način. Ljubav sve pokriva, ali kod njega to nije slučaj. Ljubav sve podnosi, ali ne i on.
Eto samo u kratkoj analizi smo mogli zaključiti da vaša ljubav nije imala svoj korijen u Gospodinu. Stoga bi i vaše molitve za njegov povratak bile pogrešne. Ono što vi tražite id Boga je da mijenja svoj Zakon, a Božji je Zakon ne promjenjiv. Ne mislim reći da ne trebate moliti za vašeg dečka, čak naprotiv, ali Vaša molitva neka bude da se sretne s Istinskom ljubavlju koja je u našem Spasitelju, koji će ga inspirirati s pravom i čistom ljubavlju. Bog to može. Ipak On koristi slobodu izbora svakog pojedinca. Ako vam ga Bog ne vrati, zahvalite Bogu što vam je dao tu milost, jer na žalost On je odbio prihvatiti tu istinsku i pravu ljubav koju je pokazao i još uvijek pokazuje naš Spasitelj. Ako ga vrati, to je također milost, jer je prihvatio taj uzor ljubavi koji proizlazi iz Krista.
Bog je zainteresiraniji za vašu budućnost nego što ste vi sami. Ako prihvatite Božje vodstvo u životu, tada ste na sigurnom putu.
Neka vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko Presečan

PODIJELI