Mobilizacija savjesti

130

Papa Franjo poziva na ‘mobilizaciju savjesti’ za progonjene kršćane
‘Sa strepnjom pratim dramatično stanje kršćana u raznim dijelovima svijeta gdje su progonjeni i ubijani zbog svoje vjere.’ papa-franjo-crkva-101
Papa Franjo je u srijedu upozorio na nastavak “besmislenog nasilja” i na “dramatično stanje” kršćana “u raznim dijelovima svijeta”, pozivajući na “mobilizaciju savjesti” političkih čelnika na svim razinama.

“Sa strepnjom pratim dramatično stanje kršćana u raznim dijelovima svijeta gdje su progonjeni i ubijani zbog svoje vjere”, rekao je Jorge Bergoglio nakon opće audijencije srijedom, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu.
“Osjećam potrebu da pred 15.000 vjernika izrazim iskrenu ‘duhovnu blizinu’ kršćanskim zajednicama teško pogođenima besmislenim nasiljem kojemu se ne nazire kraj”.
Pozvao je na “sveobuhvatnu mobilizaciju savjesti” onih “koji nose odgovornost na mjesnoj i na međunarodnoj razini te svih ljudi dobre volje”.
Nedavno je međunarodnu zajednicu posebno potreslo ubojstvo kršćanskog bračnog spaljenog u Pakistanu zbog svetogrđa”.
Kršćani “imaju pravo na sigurnost i mir u svojoj domovini i na slobodno ispovijedanje svoje vjere”, istaknuo je Papa iz Argentine.
U nedavno objavljenom dvogodišnjem izvješću međunarodne katoličke organizacije Pomoć Crkvi u nevolji (AED), navodi se da su “kršćani i dalje najprogonjenija vjerska manjina, što zbog njihove zemljopisne raspršenosti, što zbog razmjerno visoke brojnosti”.
AED je napose kritizirao Irak, gdje kršćani moraju bježati pred napredovanjem Islamske države, ali i Nigeriju, gdje trpe progon islamističke skupine Boko Harama.

Izvor: Politika Plus/HINA

 

Pripremio: Franjo Damir K.

PODIJELI