MELITA MADIRAZZA – ČUVARICA I DOMAĆICA ŽUMBERKA

34

Na blagdan sv. Mihaela, 29. rujna, od zagrebačkog Caritasa i stanovnika Žumberka oprostila se vrijedna zaposlenica, voditeljica i domaćica Kuće za odmor u Kalju – gospođa Melita Madirazza.

Iako je gospođa Madirazza u mirovinu otišla još prije 5 godina, nastavila je raditi u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije po ugovoru o djelu isključivo zbog toga jer je Kalje bilo i ostalo njezina velika ljubav – jednako kao i Caritasovi korisnici, zbog kojih je zagrebački Caritas 28. lipnja 2001. godine i blagoslovio i otvorio preuređeni župni dvor u Kalju u Kuću za odmor.

CARITAS – OTOK NADE ZA LJUDE U POTREBI

»Kroz čitav taj rad počela sam razmišljati da sam vjerojatno trebala studirati socijalni rad. Toliko me obogaćivao rad s potrebitima, sa svim kategorijama Caritasovih korisnika. Znate, rad u Caritasu je specifičan posao. Zahtjevan. Ljudi koji su u potrebi Caritas doživljavaju kao otok nade, otok na kojemu će naći, ako ne uvijek materijalnu pomoć, onda barem dobru riječ, koju svi mi pružamo. Svatko tko je radio ovaj posao iskusio je da koliko god se trudi i daje ljubavlju i dobročinstvima, dobrim odnosom prema tim ljudima koji su upućeni na tebe, sve mu se nekako vraća – ali ne na materijalni način. Sve ove godine mene je taj posao ispunjavao i zato sam, vjerojatno, toliko godina i ostala raditi u Caritasu a najviše u tom otmaralištu«, kaže gospođa Madirazza, koja je, osim vođenja odmarališta u Kalju pomagala Socijalnoj službi; u podjeli odjeće i obuće u Gajnicama; od njegova osnutka 2015. godine vodila je projekt za pomoć mladim obiteljima »Korak za život«; organizirala je Božićni susret osoba s posebnim potrebama a jedno ljeto je vodila i Caritasovo odmaralište u Nerezinama.

U CARITAS JE DOŠLA ŽELEĆI VOLONTIRATI

Uz svesrdnu podršku obitelji, prve tri godine rada u Caritasu bila je angažirana volonterski. Došla je sa željom da se da još negdje, izvan obitelji, kada su joj sinovi počeli studirati 2002. godine. Od tadašnje ravnateljice gđe Jelene Brajša tražila je da negdje radi s ljudima, a ona joj je ponudila da bude član osoblja u Kući za odmor u Kalju za grupe djece s teškoćama u razvoju i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje su na Žumberak dolazile tijekom vikenda.

Tijekom proteklih osamnaest (18) godina rada u Caritasu, vodeći kuću u Kalju, što je bila njezina glavna zadaća, gospođa Madirazza pokazala se dobrom domaćicom i organizatoricom za prihvat ne samo grupa iz Caritasove institucionalne ili izvaninstitucionalne skrbi već i vanjskih skupina: izviđačkih odreda, planinara, sportaša-amatera, udruga, župnih skupina (ministranti, zborovi, župna pastoralna vijeća …) – posebice članova župnih caritasa za koje je nadbiskupijski Caritas organizirao duhovne obnove. U Caritasovoj Kući za odmor u Kalju godišnje je boravilo od 500 do 600 osoba, a bilo je godina kada ih je bilo i više od 700.

»Priznajem da me je stid što moram reći da prije početka rada u Kalju nisam znala za ljepote Žumberka, koji je biser prirode, iako sam rođena i odrasla u Zagrebu, udaljenom od njega tek kojih 50 kilometara. Bogat je vodom, rječicama i slapovima na koje vodimo posjetitelje da se osvježe tijekom ljetnih vrućina. Na njemu se miješaju kontinentalna, mediteranska i alpska klima te ima specifičnu floru i faunu. Oni koji nisu svakodnevno u mogućnosti imati suživot s prirodom, u Kalju ga doživljavaju i na taj način se oplemenjuju jer gore je priroda čudesna. Posjetitelji uživaju u zraku i prirodnim ljepotama. Osim toga Žumberak obiluje i kulturno-povijesnom baštinom«, kaže gospođa Madirazza, po struci dipl. ing. biologije, koja je razvoj ovog Caritasova odmarališta pratila od početka, a kasnije i sama u njemu i sudjelovala predlažući zahvate potrebne za njegovo poboljšanje.

»Caritas nema na raspoloaganju puno materijalnih i novčanih sredstava ali što se tiče odmarališta u Kalju tijekom proteklih godina uvijek bi se našlo sredstava za obnovu. Zahvaljujući podršci Uprave Caritasa, kuća u Kalju trenutno je krasan objekt s igralištem za nogomet i košarku te ljuljačkama za djecu, pogodan za prihvat raznih grupa, posebice mlađih osoba kojima nisu problem zajedničke spavaonice s ukupno 30 kreveta, zajednički sanitarni čvorovi, umivaonici i tuševi«, objašnjava gospođa Madirazza, ističući među vjerskim skupinama koje su više puta dolazile mlade iz župe Sv. Nikole Tavelića i Udrugu Studentski katolički centar Palma. Mladi iz zagrebačke Kuštošije dolazili su nekoliko godina po tjedan dana u okviru programa »Škola zajedništva«, a SKAC nekoliko godina u Kalju održava duhovne vježbe za svoje članove.

Dok se rastajemo od Caritasove zaposlenice, koja s velikim osmijehom gleda na osamnaest godina uloženih u rad Caritasa, želimo joj lijepe umirovljeničke dane, posebice u društvu njezine srećice – petogodišnje unučice, a čitatelje, posebice one kojima je Žumberak u vidokrugu, pozivamo da barem jednom posjete Kalje i Caritasovu Kuću za odmor. Boravak u njoj sigurno će im pomoći da otkriju u sebi onu zapretanu djetinju sposobnost divljenja ljepoti Božje prirode i zahvalnosti na daru života.

 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

 

 

 

PODIJELI