Maratonsko čitanje Biblije

330

 

 

Pitanje:

Što je to maratonsko čitanje Biblije?

 

Odgovor:

Poštovani!

Hvala Vam na vašem pitanju.

Maratonsko čitanje Biblije je neprekidno čitanje od početka do kraja brz zaustavljanja. To se radi kao u trčanju štafete. Netko počne, a drugi zatim nastavljaju. Čita se pola sata ili 45 minuta kako se već dogovori, i čita se neprestano čak i noću. Kada završi vrijeme čitanja prvome, nastavlja ga drugi. Za vrijeme čitanja postoje i suci koji kontroliraju da se čitanje obavi korektno.  Najčešće budu i još dvoje ili troje članova komisije koji u čitanju prate neke statističke podatke npr. koliko se puta spominje riječ ljubav, koliko je Božjih obećanja i sl.

Od 5. do 11. listopada 1250 čitača iz 50 zemalja svijeta pročitat će 46 knjiga Staroga zavjeta i 27 knjiga Novoga zavjeta. Taj biblijski maraton pokrenuo čitanjem knjige postanka Papa Benedikt XVI. (Više o tome može se pročitati na http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=106363 )

Inače takvo čitanje više ima društveni značaj nego duhovni. To je prigoda gdje se na neki način promovira i uzdiže Biblija kao Božja riječ, potiče na zajedništvo u različitosti (kao što je bio slučaj sa napomenutim biblijskim maratonom). Biblijske maratone pokreću razne udruge, predstavnici crkava, crkvenih škola i drugi.

Za osobno duhovno uzdizanje, Biblija se ne čita, već proučava. To je Božja riječ, i kod proučavanja molimo Svetog duha da nas prosvijetli kako bi otkrili Njega u toj Riječi. Osobno čitanje na biblijskom maratonu svrstalo bi me samo u one koji Božju riječ uzdiže i promovira ju drugima.

 

Neka Vas dobri Bog blagoslovi!

Zvonko

PODIJELI