Autor: Nika Borovac

Bilo da putujete u Grčku, na jug Albanije ili Makedonije, isplati se skrenuti s ceste i odvojiti jedan dan za mistične samostane ni na nebu ni na zemlji…

Visoko na nebu, daleko iznad zemlje nalaze se grčki manastiri sagrađeni na vrhovima planina koji se izdižu nekih 500 metara iznad rijeke Pinios. Mistični samostani ni na nebu ni na zemlji čaroban su prizor koji vrijedi vidjeti barem jednom u životu. Bilo da putujete u Grčku, na jug Albanije ili Makedonije, isplati se skrenuti s ceste i odvojiti jedan dan za Meteoru.

Mi smo krenuli iz pravca Negotina gdje smo otkrivali čudesna vina u najstarijoj privatnoj vinariji u Makedoniji – Bovin. Pijuckajući unikatni vranac My Way od selektiranog grožđa iz 50 godina starog vinograda enolog Boris Nečev preporučio nam je da posjetimo to čudo nastalo u suradnji redovnika i prirode. Odlučili smo pronaći “svoj put” i krenuli prema selu Kastraki u neposrednoj blizimi Kalambakekako bismo uživo na stijenama obješenima o nebo istražili na stijenama načičkane pravoslavne manastire.

Smještaj u Kastrakiju nudi prekrasan pogled, osobito u zalazak ili izlazak sunca, a nešto užurbanija Kalambaka dobar je izbor za one željne večernje zabave i istraživanje lokalne kuhinje. Odlučite li se za hotel u Kastrakiju, možete priupitati ima li soba s pogledom kako se ne biste ostali razočarali nakon što uđete u sobu. Iako brojni hodočaste do glavnog manastira, mi smo se odlučili za četiri kotača. Sama vožnja strmom zavojitom cestom do najvećeg manastira iskustvo je za pamćenje jer se građevine na stijenama ukazuju kad se najmanje nadate.

Vrijedi iskoristiti proširenja uz cestu za snimanje fotografija jer svaka izgleda poput razglednice, ali i puko uživanje u natprirodnoj ljepoti krajolika. Za jakih vjetrova budite oprezni da vas ne otpušu. Pogled na manastire poseban je kad sumrak prekrije dolinu i sunce gotovo iščezne, ili kad jutarnja maglica grli vrhove jer tada izgledaju kao da lebde između neba i zemlje.

Još u 9. stoljeću planinske su oaze na sjeverozapadu Tesalije zapele za oko pustinjacima. U špiljama koje se skrivaju podno planina pronašli su skloništedaleko od buke, gdje su se mogli povući, postiti i moliti. Burna prošlost navela ih je da streme više i krenu graditi dom na nedostupnim kamenim vrhovima.Koristili su pletenu užad i ljestve kako bi dopremili materijale, kao i mreže u kojima su dizali i radnike u velikim košarama. U manastirima se pridržavalo krutih pravila koji nisu dopuštali dolazak žena. No to nije sve: bilo je zabranjeno prihvatiti hranu od žene, pa čak i pod cijenu gladovanja.

Za vrijeme turske vladavine, uz najviši manastir Metamorphosis na Platou Lithosupočeli su nicati i drugi, da bi ih do 16. stoljeća bilo 26. Do kapelica oslikanima freskama i drugih umjetničkih vrijednosti dolazilo se stijenama uklesanima u stijeni. Njima su se poslužili i kradljivci koji su u 20. stoljeću pobjegli s vrijednim ikonama. U Drugom svjetskom ratu manastiri su napušteni da bi se redovnici vratili nešto kasnije i nastanili u onima koji su ostali čitavi.

Danas se koristi sedam, a jedan je rezerviran za redovnice kojima se više ne protive. Russanu i Hagia Triada diče se osobitom ljepotom. Žene danas smiju posjetiti manastire, ali moraju prekriti noge i ramena. Do manastira vode brojne stepenice i mostići, a unutar zidina mogu se razgledati mjesta za molitvu, crkvice, muzeji s drevnim alatima, zapisima i knjigama te nošnjama. Meteora je mnogima mjesto za jačanje duha, traženje mira, ali i divljenje onima koji su ga stvorili. Najbolje je vrijeme za posjet između svibnja i lipnja te od rujna do listopada. U blizini vrijedi posjetiti i dolinu Tembli koja se nalazi 100 kilometara istočno te planinsko selo Makrinitsa, 120 kilometara istočno u planinama Pilion.

Izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/

PODIJELI