Je li ovaj pravi?

150

 

 

Pitanje:

Hvaljen Isus i Marija!

Imam 32 godine, sama sam već 4 godine, voljela bi upoznati nekog s kim ću biti u vezi, braku i osnovati obitelj. Molim se da mi Bog pošalje životnog partnera, da bude Božja volja, ne želim ostati sama, želim imati svoju obitelj. Nedavno sam upoznala jednog muškarca koji je 9 godina stariji, ne znam je li on taj pravi, premda su simpatije obostrane. Nismo uspjeli ni sami se malo bolje upoznati, jer bi uvijek netko bio s nama. Poslovno smo surađivali tjedan dana. Ostali smo u kontaktu, ali još se nismo čuli. Ne znam je li to ono pravo.

 

Odgovor:

Uvijeke hvaljeni bili!

U svakom slučaju pohvalno je i lijepo da preko braka želite ostvariti svoje životno poslanje u svijetu. Jer se već na prvim stranicama Biblije kaže, kako nije dobro da čovjek bude sam te da će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu. Primjerno je o tom planu razmišljati i raditi u suradnji s Bogom i uz njegovu pomoć. Preporučuje se da se djevojka i mladić u vremenu „hodanja“ dobro upoznaju, kako bi donijeli zrelu odluku o zajedničkom životu i na sebe bili spremni i sposobni slobodno i odgovorno prihvatiti sva prava i dužnosti zajedničkog života u braku. Stoga nije dobro u sve to ići prebrzo i nepromišljeno kao „grlom u jagode“, ali niti dugo se premišljati i biti neodlučan u iščekivanju „savršene princeze ili „princa na bijelom konju“. Jer na koncu u izbirljivosti i visokim kriterijima savršenosti, možemo ostati sami ili dobiti samo „konja“.

Vi ste u zrelim godinama pa želite donijeti i zrele odluke za vlastiti život, što je pohvalno. Uočili ste čovjeka iz svoje radne sredine, te je došlo do obostrane simpatije. To je uvjet da se krene korak dalje u uspostavi osobne i otvorene komunikacije. Ako do toga još nije došlo ne znači da i ne može. Nije problem skupa izići na „kavu“ uz razgovor, što je potrebno učiniti bez straha i predrasuda. Možda očekujete da prvi korak učini mladić? Ali možda mu je neugodno ili nema vremena, pa zašto to ne biste vi prvi učinili! Kad postoje obostrane simpatije, sklonosti i ciljevi uz razgovor, sve će se spontano odvijati.

Za ozbiljnu vezu potrebno je bolje ne samo poznanstvo, nego upoznavanje čovjeka napose kao osobe i to duže vremena. Njegove naravi, načina ponašanja, navika, sklonosti… Tek tada ćete na pravi način biti sigurno je li „to to“ kako se pitate. A te korake morate učiniti sami, osim ako ne želite da to bude kao nekada ugovorena veza i brak. Ali to čisto sumnjam da želite!

Sretno i uz Božju pomoć,

fra Mate Tadić

PODIJELI