Legenda koja živi – Gorjanske ljelje

268

Proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana, zaštićenog nematerijalnog dobra upisanog na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, u nedjelju je, na blagdan Duhova, održan u Gorjanima.

Običaj je obnovljen 2002. godine i od tada ljelje neprekidno idu u ophod selom. Ove godine bilo je iznimno svečano jer su ljelje u ophod krenule iz župne crkve sv. Jakova apostola, gdje je sveta misa služena nakon gotovo tri godine. Prvi put nakon 20 godina zasvirale su i obnovljene orgulje iz 1861. godine.
O ljeljama se ispredaju razne legende. Nekada su se djevojke na blagdan Duhova okupljale u kući jedne od sudionica, u popodnevnim satima. Kada bi se sve okupile, kretale su u ophod po selu, posjećujući sve kuće gdje su ulazna vrata bila otvorena. Tu su pjevale i plesale, a domaćini su ih darivali. U novije su vrijeme uvedene neke male promjene. Posljednjih nekoliko godina, od kad je običaj obnovljen, gorjanske ljelje na blagdan Duhova idu na sv. misu nakon koje pred crkvom plešu kolo uz pratnju tamburaša. Iz crkvenog dvorišta kreću u ophod po selu. Posjećuju domove sumještana koji su izrazili želju da ih ljelje posjete.

Predsjednik KUD-a Gorjanac Darko Kelava kazao nam je kako ljelje ove godine posjećuju osam domaćinstava, od kojih je jedno i ono u župnom dvoru.
– Malo su nas zakočili izbori, drugi krug, jer je dio članova u izbornim povjerenstvima, no ipak smo se uspjeli okupiti. Inače, ovaj običaj je u Gorjanima zabilježen 1898. godine, od tada postoji pisani trag provođenja običaja u selu. Održao se do 1956. mimo KUD-a, djevojke su se same organizirale i obilazile selo. Običaj se do 1966. prestao provoditi, a onda se slavila stota obljetnica Akademije znanosti i umjetnosti kada su djevojke iz Gorjana pozvane da pred akademicima prezentiraju običaj. To je bio povod i obnavljanju običaja i ustrojavanju KUD-a Gorjanac – pojasnio je Kelava.

Foto/Tekst: Maja Muškić (glas-slavonije.hr)

PODIJELI