KAKO KUPITI MUŠKARCA ZA BRAK?

222

  Kako kupiti muškarca za brak?

 

Ženska sanjarenja

U Americi je otvera robna kuća za prodaju muškaraca za brak. Zgrada ima šest katova.

Dolazi mlada dama u prijemni ured. „Želim kupiti jednog muškarca za brak.“

Tamo saznaje uvjete kupnje:

–          Na svakom katu je određena kategorija muškaraca.

–          Kada prođete prvi kat, ako se ne odlučite za kupnju odlazite na sljedeći kat i tako redom.

–          Nemate mogućnosti povratka na neki od prethodnih katova. Znači nemate mogućnosti promijeniti odluku i ići prema natrag.

Voditeljica prodaje stiže s klijenticom na prvi kat.

  1. „Ovdje su muškarci koji imaju zaposlenje.“

O, to je lijepo i danas vrlo važno. Mogu li pogledati što nudite na drugom katu?

  1. „Ovdje su muškarci koji imaju zaposlenje i vole djecu.“

Ovo je lijepa ponuda i sviđa mi se prijedlog. No, mogu li vidjeti što nudite na trećem katu?

  1. „Ovdje su muškarci koji imaju zaposlenje, vole djecu i lijepi su.“

Sve me više oduševljavate ponudom. Ali, mogu li pogledati što nudite na četvrtom katu?

  1. „Ovdje su muškarci koji imaju zaposlenje, vole djecu, lijepi su i vole raditi kućanske poslove.“

Vi ste stvarno mislili na gotovo sve kada ste pripremali svoju ponudu. No, mogu li vidjeti što nudite na petom katu_“

„Ovdje su muškarci koji imaju zaposlenje, vole djecu, lijepi su, vole raditi kućanske poslove i imaju razvijenu romantičarsku crtu karaktera.“

Sada vidim da ste vodili računa o svemu. No, mogu li vidjeti što nudite na šestom katu?

Kada su došle na šesti kat, voditeljica prodaje je kazala:

  1. „Vi ste tri milijarde sto sedamnaest milijuna tristodvanaest tisuća i devetsto šesnaesta osoba koja je ovuda prošla. Više nemamo ponuda na šestom katu.“

Moguća primjena:

Netko se dosta grubo našalio kada je „otvorio robnu kuću za prodaju muškaraca sa šestim katom“ da bi pokazao kako neke žene nikada nisu zadovoljne.

 

Muška sanjarenja

Muž u šezdesetoj godini života u snu sa svojom šezdesetogodišnjom suprugom razmišljaju o tridesetgodišnjici svojeg braka i što bi si zaželjeli.

Žena zaželi otići nekamo daaaaleko i dobro se odmoriti i nauživati. U ruci joj se stvore dvije avionske karte za Havaje.

A muž? Misli kako je oćelavio, nosi zubnu protezu, tu i tamo ga žiga u križima, više ne vidi kao prije a i nešto je usporeniji…

A i žena mu je posijedila, ne bi joj škodilo da napravi face lifting (zatezanje kože na licu), jest da je rodila troje djece, ali … kako je izgledala kad je bila mlada… da mi je žena trideset godina mlađa. U tom trenutku čuje glas: “Pa, dobro. Može. Evo, ti imaš devedeset“, i probudi se.

 

Naše potrebe:

  1. prihvaćanje, 2. ljubav, 3. priznanje, 4. odobravanje, 5. pažnja, 6. utjeha, 7. ohrabrenje, 8. poštovanje, 9. sigurnost, 10. podrška.

Ako ne uspijevamo ostvariti ove potrebe tada se razvijaju moguće tri loše posljedice koje utječu na naše ponašanje: 1. sebičnost, 2. oslanjanje na samog sebe (zanemarujući bračnog partnera, 3. samooptuživanje.

 

Brak kao vječita tema

Brak je prva ustanova koju je u raju ustanovio sam Bog. Budući da se u toj zajednici trebaju ostvariti najvećim dijelom naše potrebe, tu vidimo i razlog za napadanje na brak. Ako imamo sretne brakove imamo i sretne supružnike i sretne obitelji. Tu sreću širimo dalje. I obrnuto.

„… Brak je blagoslov kada je zasnovan na priznavanju i poslušnosti božanskim načelima. On čuva čistoću i sreću čovjećanstva, zadovoljava čovjekove društvene potrebe i uzdiže tjelesnu, umnu i moralnu prirodu.“

„Dom mora biti sve ono što ova riječ označuje. On treba biti malo Nebo na Zemlji, mjesto na kome se ljubav ne guši, već njeguje. Naša sreća ovisi o njegovanju ljubavi, razumijevanja i prave ljubaznosti jednoga prema drugome.“ (Ellen G. White, Temelji sretnog doma, str.19.9.)

____________________

Dr. sc. Ivan Đidara

PODIJELI