Krist kao Istina

45

Propovijed povodom 18. nedjelje po Trojstvu

Današnja, 18. nedjelja po Trojstvu, nas na određeni način podsjeća na glavni motiv našeg prisustva i služenja u Crkvi – na Kristu kao našem učitelju, uzoru, prijatelju, našoj trajnoj inspiraciji i motivaciji – na Kristu kao Istini.

Što je uopće istina? Naša Crkva zastupa tezu da istina nije jedna i univerzalna, nego da svaki pojedinac ima potpunu slobodu interpretiranja svijeta oko sebe i u sebi na sebi svojstven način. „Istina nije istina, dok je pojedinac sam ne spozna.“ Izjava koja je sadržana u temeljnih sedam točaka doktrine naše Crkve, a koja zorno pokazuje pravo svakog pojedinca na intelektualnu slobodu te slobodu interpretacije vjere, na čemu počiva funkcionalnost Crkve. Nema mjesta nametanju, opominjanju, pokušajima vraćanja drugog na „pravi put“, jer s dobrim razlogom, određeni pojedinac posjeduje kut gledanja te interpretaciju vjere kakvu posjeduje, te je to njegova osobna stvar.

Bez obzira na to, mi, koji se smatramo slobodnim katolicima, te ostali koji se smatraju kršćanima općenito, poistovjećujemo sebe i utječemo svoje živote Gospodu Kristu. Nama, kršćanima, Krist je trajna inspiracija i zaštita. Trajni uzor i učitelj. Trajni motivator i podrška. Trajni prijatelj i potpora. Ugledavši se na Krista, shvaćajući ozbiljno našu vjeru predanjem, pokušavamo mu u svakodnevnom životu biti što sličniji, boreći se sa raznim izazovima koja nam se nameću na ovoj ravni postojanja, a koja nas pokušavaju odmaknuti od Kristovog puta. Nama, nedvojbeno, Krist je Istina.

Prihvaćanje Krista kao naše Istine dokazujemo našim služenjem u crkvi u bilo kojem obliku, no ne samo tako, nego i nastojanjem da smo što kristolikiji su svakodnevnom životu. U slobodnom katolicizmu, našu istinu o Kristu ne pokušavamo nasilno nametati i evangelizirati teorijom, bez konkretnog sadržaja, nego primjerom, pokazujući drugima da vođenje života na što kristolikiji način živimo svoju Istinu, koja tako doživljena može postati privlačna i onima koji izvornog Krista do tad nisu upoznali.

Življenjem i prihvaćanjem Krista u sebi, stvaramo temelj za osobni rast i razvoj, jer uostalom, sam Gospod Krist u današnjem evanđelju spomenuo je kako je pripravio mnoga mjesta, što znači da su svi pozvani na svetost i na povratak Kristu u potpunosti. Neminovno, autentičnim življenjem Krista u svakodnevnici, primajući njegove sakramente koje nam je ostavio kao trajni znak nevidljive Božje milosti, Kristovu istinu širimo nesvjesno drugima.

Produbljujući odnos s Kristom tijekom vremena, počinjemo shvaćati i spoznavati da za nas, nema veće, cjelovite i autentičnije istine od Krista samog. Iskažimo našu vjeru u Istinu koju smo prihvatili te mu se redovno obraćajmo u našim molitvama i meditacijama, te se tako izgrađujmo kao osobe stalno.

Kriste Gospodine, hvala na svemu što činiš za nas, bilo nama znano ili neznano, te nam daj snage i mudrosti da zauvijek ostanemo predani tebi kao našoj jedinoj veličanstvenoj Istini.

Amen.

PODIJELI