Krist i Antikrist – koji dolazi prije

315

 

 

Pitanje:

Poštovani, možete li mi objasniti pitanje dolaska Antikrista prije Krista? Naime, mi se molimo i iščekujemo Krista i njegov dolazak, no umjesto njega ćemo dočekat prvo Antikrista? Zašto Crkva osim molitve i posta ne preporuči vjernicima djelovanje protiv zla… Zašto Crkva ništa ne čini u borbi protiv Antikrista već je poprilično pasivna te se sve svodi na propovijedi i preporuke? Dajte mi neki teološki logičan odgovor! HVALA! 🙂

 

Odgovor:

Poštovani,

Sad su se već mnogi antikristi pojavili, riječ Božja kaže da ljudski rod živi u posljednjim vremenima. Kolokvijalno ga nazivaju i razdobljem Kristove Crkve. Bog kaže da će doći antikrist,po tome bi to bila sigurna konstatacija. Grčka riječ antikrist ima dva značenja, znači biti protiv Krista u smislu osobe koja osporava Kristovo poslanje-božanstvo, Ili može značiti umjesto Krista,te označava osobu koja mimikrijom kopira Krista. Već postoje mnogi drugi antikristi. Antikristi su bili lažni kršćani koji su zavodili prve vjernike (pra-crkve) od pravog mističnog tijela Kristova. To su bili ”vjernici” koji nisu doživjeli pravo obraćenje u smislu metanoje, gdje se srce od kamena po milosti božjoj mijenja u srce od mesa.

U 16. stoljeću protestanti su otkazali poslušnost papi kao Kristovom namjesniku i prvosvećeniku na zemlji,nasljedniku svetog Petra, i time se odijelili od matične Katoličke crkve. To je bio iskorak koji je zahtijevao duhovno opravdanje, bila je to luteranska Knjiga suglasnosti u kojoj stoji: “Papa je pravi Antikrist koji je sebe uzdigao iznad Krista i postavio se protiv njega,baš kao što se ne možemo klanjati sotoni kao našem Gospodinu i Bogu, tako ne možemo dopustiti ni njegovu apostolu, papi ili Antikristu, da vlada nama kao naš poglavar ili Gospodin”. Tako su i pravoslavni kršćani nakon velikog istočnog crkvenog raskola 1054. g. nazivali papu antikristom i heretikom (jeretikom).

Antikrist se spominje još i u Prvoj i Drugoj Ivanovoj poslanici. Prema Ivanovom opisu Antikrist dolazi u posljednji čas, a kako su se već pojavili mnogi antikristi, po tome poznajemo da je on na djelu. Dalje saznajemo da je Antikrist već u svijetu, da je od svijeta i da ga svijet sluša, ali “Mi smo od Boga-kaže Ivan apostol tko poznaje Boga, nas sluša; tko nije od Boga, nas ne sluša. Po tome poznajemo duha istine i duha zablude.

 

Iz Svetog pisma tako o Antikristu doznajemo sljedeće:

– Antikrist niječe Isusovo Božanstvo

– Antikrist proglašava za Boga sebe umjesto Krista

– Antikrist je lažac-otac laži

– Antikrist nije jedan čovjek, nego ih ima puno

– Antikrist je čovjek grijeha, zato jer laže, on je i čovjek propasti, jer oni koji njega slijede idu u propast

Mogli bismo sve to sažeti pa reći da je prema Svetom pismu glavno svojstvo Antikrista nijekanje Isusovog mesijanstva, te proglašavanje samog sebe Bogom. Svijetli lik jednog velikog crkvenog naučitelja sv. Bonaventure franjevca rođenog 1221.g. u Italiji može nam pokazati kakvo su sveti oci imali mišljenje o antikristu. U franjevački je red ušao 1243., s 22 godine, uzevši ime Bonaventura te je 1257. godine izabran za ministra generala franjevačkog reda. Predavao je teološke znanosti i družio se sa sv. Tomom Akvinskim, intelektualnim genijem, bio je biskup-kardinal, te je proglašen crkvenim naučiteljem što mu je dalo ogroman teološki autoritet.

Kažu da je bio veliki mistik, a njegova djela su u vrhu teoloških klasika koja ostaju za sva vremena (dovoljno se podsjetiti djela-Tria opuscule). Postoji dvanaest znakova koje je sv. Bonaventura prorekao a koji će najaviti dolazak Antikrista:

 

–          kada starci izgube zdrav razum i mudrost;

–          kada kršćani izgube vjeru;

–          kada puk više ne bude imao ljubavi;

–          kada bogataši izgube milosrđe,

–          kada mladež više nikoga ne bude poštovala;

–          kada siromasi izgube poniznost,

–          kada žene izgube čednost;

–          kada brak izgubi trajnost,

–          kada klerici izgube čast i svetost;

–          kada redovnici napuste istinitost i strogost;

–          kada se prelati više neće brinuti za upravljanje i kada izgube dobrotu;

–          kada gospodari zemlje izgube pobožnost i velikodušnost.

 

Antikrist kao takav neće biti tako zvan u javnosti; u suprotnom, ne bi imao sljedbenike. Neće se obući u crveno, niti rigati sumpor i vatru, niti nositi trozubac, niti mahati repom u obliku strijele poput Robin Hooda. Ova maska je pomogla uvjeriti ljude da đavo ne postoji. Kad ga nitko ne priznaje, ima veću moć i može se lakše ušuljati ljudima pod kožu.

”Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek grijeha- bezakonja-Sin propasti -Protivnik, koji sam sebe oholo uzdiže protiv svega što se zove Bog ili svetinja, tako da sjedne u Božji hram pokazujući sebe da je BOG” (2 Sol 2,1-3).

Prije dvije tisuće godina Crkva u Solunu se nalazila u potpunom duhovnom neredu: lažni naučitelji bili su proširili heretični nauk da je svijet pred svršetkom kao da parusija odmah dolazi, ali apostol Pavao je dao dvije pouke i poruke za buduća vremena, to jest da se kraj svijeta neće zbiti prije nego se dogodi otpad i prije nego li se pojavi Antikrist, Čovjek grijeha-otpadnik-zavodnik. Dakle, pred kraj svijeta najprije će se dogoditi kataklizmički otpad od vjere, a zatim će u lažnom sjaju doći Antikrist da sjedne u treći Božji Hram u Jeruzalemu i da se pravi Bogom, jer on je uvijek bio oponašatelj Boga.

U naše moderno vrijeme u kojem prevladavaju užitak, boljitak i prestiž-perverzni hedonizam ta zavodljiva antikristova filozofija, gdje na pritisak nuklearnog okidača svijet može nestati u roku od par sati pogođen doslovno tisućama nuklearnih i drugih raketa, pravi i istiniti vjernici koji drže nepatvoreno Kristovo evanđeosko svjedočanstvo, mogu slobodnog i čistog srca očekivati parusiju (drugi Isusov dolazak) Gospodina Isusa Krista, a do tada svi mi molimo zajedno u Duhu Ivanovog Otkrivenja: Maranatha-dođi Gospodine Isuse.

Srdačan pozdrav u Kristu,

Kristijan Duvel mag.theol.

 

PODIJELI