Pitanje:

Treba li Isus pomagati i onima koji sami sebi ne žele pomoći ?

 

Odgovor:

Poštovani!
Hvala Vam na Vašem pitanju, jer je to uistinu aktualno pitanje kojeg si često postavljamo.

Kao što smo do sada već govorili u molitvi Božja je želja da s Njime razgovaramo. On želi da i sami postanemo svjesni potreba koje bi nam On trebao dati. Molitvom mi postajemo svjesni te veličanstvene Božje milosti koju od Boga dobivamo svakog trenutka. Međutim, moramo nešto znati da Bog radi i za ljude koji ne pokazuju interes za Njega. On radi s ljudima koje bi mi otpisali i bori se za njih ne bi li ih spasio. Gotovo uvijek (rijetko kada je drukčije) su naši problemi rezultat direktnog ili indirektnog slobodnog izbora.

Navest ću jedan starozavjetni biblijski primjer.  Biblijsko izvješće za izraelskog kralja Ahaba kaže da je on bio najgori kralj u Izraelu i da prije njega a ni poslije njega nije bilo tako lošeg kralja kao što je bio on. Međutim ono što je mene zapanjilo je da posljednje poglavlje prve knjige o kraljevima opisuje kako je Ahab poginuo u ratu, ali prije toga je odškrinuta zavjesa iza kulisa velike borbe i prikazana ta stvarna borba između Sotone i Boga za ljude. Bez obzira na okolnosti što se je Ahab otvoreno suprotstavio Bogu, Bog se bori za njegov život. Prvo mu šalje u državnički posjet judejskog kralja Jošafata koji zatim traži istinskog Božjeg proroka, koji mu proriče neuspjeh u tom ratu i koji mu proriče smrt ako ode u rat, ali Ahab, očito uvjeren da može prevariti i samog đavla, odlazi u taj rat i gubi život.

U Bibliji možete pronaći mnogo izvještaja o Božjoj intervenciji nad ljudima koji nisu željeli Božju pomoć niti su ju tražili. Činjenica je da je u Božjoj prirodi spašavanje ljudi. Ponekad nam se čini kako je nepravedno da netko tko vjeruje u Boga strada, umre ili mu se dogodi bilo kakvo zlo, dok drugi uživa u Božjim blagoslovima nesvjestan Božje milosti. Istina je da takvi slučajeve mi ocjenjujemo s pozicije našeg gledanja, ali gledano iz Božje pozicije to je milost za koju ćemo sigurno Bogu biti zahvalni kada nam jednom u vječnosti omogući vidjeti to s Njegove pozicije.

Ako netko sam sebi ne želi pomoći, rezultat toga može biti bolest, depresija ili nešto slično kada Bog preuzme inicijativu i radi na tome da nam izliječi našu dušu kako bi osjećali potrebu za Njim. Stoga treba li Isus pomagati onima koji sami sebi ne žele pomoći, odgovor na to pitanje nije u našoj domeni. Isus Krist će uvijek raditi na spašavanju pojedinca ali će maksimalno akceptirati njegovu slobodu izbora. Možda je bolje pitanje, trebamo li mi pomagati takvim ljudima? Odgovor ćemo naći ako se pitamo, što bi i kako bi učinio Krist u tom slučaju.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI