FOTO: Roko Antić

Premda nisam teolog, medijsko prepucavanje dvojice političkih suparnika Gordana Jandrokovića i Nine Raspudića dok još nije otpočela službena predizborna kampanja za parlamentarne izbore, ponukala me uzeti u ruke Katekizam Katoličke Crkve i dokumente Drugog Vatikanskog Koncila kojima ću se koristiti kako bi pokazao u čemu se sastoji vjersko neznanje ovih konkretnih osoba koji će za sebe reći da su praktični vjernici.

Nije da mi namjera busati se u svoja katolička prsa i dijeliti moralne prodike. Ovo je čisti vjeronauk.

Sama najava sveučilišnoga profesora i uglednog kolumnista Nine Raspudića o ulasku u politiku izazvala je tektonski poremećaj na našoj učmaloj političkoj sceni i uzdrmala političke elite.

Odmah na početku ću reći, mene iznimno raduje mogućnost njegova ulaska u Hrvatski Sabor.

Unaprijed se radujem temama koje će predlagati i načinu njegova polemiziranja.

Biti će to pravo osvježenje u sabornici ako promatramo dosadašnju razinu rasprava, no svakako ovdje želim istaknuti neke važne elemente koji ne daju jasan pogled i koji nas u praksi uče da se izrečeno u kampanji nužno ne prenosi u politički život.

Kako stvari stoje i kako je to sve započelo.

U nedjelju, 24. svibnja 2020. godine na prvom programu Hrvatske televizije u emisiji “Nedjeljom u dva” gostovao je sveučilišni profesor Nino Raspudić.

U razgovoru s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem na posljednje pitanje : “Protiv ste toga da istospolni parovi mogu posvajati i udomljavati djecu?

Na takvo pitanje profesor Raspudić odgovara: “Ako je to posljednja mogućnost…”

Tu se vidi vjersko neznanje ili svjesno prešućivanje vjerskog znanja. 

Zašto? Osobe koje imaju težnju prema istom spolu ne mogu imati obiteljski način života kao što to predviđa Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je na snazi od početka ove 2020. godine.

Katekizam Katoličke Crkve uči: “… Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni’ “.

Zato Katekizam za takve osobe kaže da su: “Pozvane na čistoću”, a što se tiče odnosa drugih prema takvim osobama Katekizam kaže: “Treba ih prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavati će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje ih mogu susresti uslijed svojega stanja.”

Iz navedenih tekstova Katekizma Katoličke crkve vidi se jasno da osobe sklone istom spolu nisu pozvane na bračni i obiteljski život, nego na “život čistoće” i “sjedinjenja s žrtvom Gospodinova križa” te tako vrše volju Božju kao kršćani. 

Nema dakle govora o udomiteljima i posvojiteljima homoseksualne orijentacije koji bi djeci bez roditeljske skrbi takve osobe mogle pružiti posljednje utočište i prikladni psihofizički razvoj, jer moderna psihologija danas tvrdi da su za zdrav razvoj djeteta potrebni otac i majka.

Stoga bi rezolutan odgovor katoličkog vjernika i političara trebalo biti ODLUČNO NE, jer je to, kako vidimo, protiv Božjeg nauma i naravnog zakona!

Nakon što se razvila rasprava s Jandrokovićem, profesor Raspudić je na N1 televiziji izjavio:

“Ja se ne kandidaturam za kanonizaciju, nego za zastupnika.“

I ovdje se vidi vjersko neznanje. U dokumentu Drugog Vatikanskog Koncila Dogmatska konstitucija o Crkvi u glavi 42. ističe: “Svi su vjernici, pozvani i dužni da teže za svetošću i savršenošću u vlastitom staležu.“

U Katekizmu Katoličke Crkve br. 1816. stoji napisano:

“Kristov je učenik dužan ne samo čuvati vjeru i od nje živjeti, nego i ispovjediti je, za nju otvoreno svjedočiti i širiti je“.

Na ovo vrijedi upozoriti jer smo svjedoci da se u posljednje vrijeme, dok su samozvani “demokršćani” na vlasti, promiču  i donose poganski zakoni. Jedan od takvih je i onaj koji je Republika Hrvatska sa svojom odlukom Ustavnog suda iznijela u javnost o udomljavanju djece istospolnih parova.

(NN, od 29. siječnja 2020. godine).

Rasprava između dvojice političkih suparnika razbuktala se nakon najave profesora Raspudića da će se kao nezavisni zastupnik na listi Mosta kandidirati u onoj izbornoj jedinici u kojoj će biti predsjednik Hrvatskog Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Na tu izjavu Jandroković se osvrnuo kratkom objavom na svom facebook profilu:

“Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime imam troje djece… s istom ženom”, predbacujući Raspudiću to što iz dva braka ima dvoje djece.

I tu se pokazuje vjersko neznanje katoličkog političara. 

Prvo i osnovno, treba svatko, a pogotovo katolik poštivati privatni život svake osobe i ne zadirati u obitelj i djecu.

Političko natjecanje se treba bazirati na programska sučeljavanja, a ne na takve prizemne pokušaje difamacije političkog suparnika.

Potreba da se na obiteljskoj nesreći (razvod braka) stigmatizira politički protivnik sotonska je zamka i nema tu ni trunke moralnosti i Katoličke vjere.

U konkretnom slučaju oko razvoda braka profesora Raspudića, kao vjernika, Crkva je izrekla svoj pravorijek. Crkva ima jedino pravo izreći takav pravorijek.

Nakon što je predmet dan na Crkveni sud, Crkva ga je donijela.

U tom smislu Katekizam Katoličke Crkve uči ovako: “…Crkvi pripada da uvijek i svugdje navješta moralna načela pa i o društvenom poretku i da donosi sud o bilo kojim ljudskim stvarnostima kad god to traže osnovna prava ljudske osobe ili spasenje duša.“

Iz ovog poučka vjeronauka jasno se vidi da je Crkva u predmetu sakramenta svete ženidbe Nine Raspudića imala autoritet reći istinu, a ona glasi: da s prvom ženidbom i ako ima dijete sakramenat ženidbe nije postojao, pa u tom smislu i ako je dijete rođeno, osoba je slobodna – to jest bez sakramenta svete ženidbe i zato ima pravo sklopiti sakramenat ženidbe s drugom ženom.

Pristup katoličkog političara treba podrazumijevati pristojnost, obzirnost i uvažavanje drugoga.

Zar nije prava sablazan to HDZ-ovsko obmanjivanje dvojakim moralnim mjerilima dok je cijela brigada dužnosnika te stranke razvedena?

I hrvatski mediji u svjesnom ignoriranju pozitivnih vijesti doprinose ovakvoj klimi.

Uzeo bih jedan takav primjer. Novinari koji su rado čitani u uvjetno rečeno desnom spektru političke scene u Hrvata su se za kratko vrijeme razotkrili. Tihomir Dujmović je isprva hvalio pojavu Miroslava Škore u politički život i za njega rekao da je “znak nade i njegov dobar susjed u zagrebačkim Gračanima.“

Nakon dobivanja posla na portalu Direktno.hr krenule su naručene salve napada na Miroslava Škoru u jeku predsjedničke kampanje. 

Isti slučaj je i s novinarom Ivicom Šolom.  On je u kampanji za predsjedničke izbore ciljano napadao Miroslava Škoru i prebrojavao krvna zrnca njegovoj supruzi a zaboravio je na svoje prvotno svećeničko zvanje. 

Marko Ljubić s njegovom novom emisijom “Budnica” na Osječkoj televiziji samo nastavlja taj novinarski slijed naručene i plaćene Škorine diskreditacije. 

Sav ovaj mentalitet načina života sadrži Istanbulska konvencija, za koju je tako spremno Gordan Jandroković kao predsjedavajući u Hrvatskom Saboru podigao ruku, dok je s druge strane profesor Nino Raspudić o štetnosti iste pisao u svojim kolumnama i hodao u prosvjednoj povorci u Zagrebu 24. ožujka 2018. godine.

Zaključno na ovu temu. Krilatica “Vjerodostojno” se HDZ-u doslovno obila o glavu.

Cijeli mandat ove vlade na odlasku obilježen je nizom korupcijskih afera. Smjenom ogromne većine ministara, nametanja političkih odluka koji nemaju legitimitet u biračkom tijelu i krađom narodnih referenduma. 

Nadolazeći parlamentarni izbori nakon dugo vremena nude priliku da u Hrvatski Sabor preferencijalnim glasovima kao narodni zastupnici budu izabrana neka nova lica ali  dokazani demokršćani i praktični vjernici: Karolina Vidović-Krišto, Marijana Petir, Ljiljana Zmijanović, Miroslav Škoro, Zvonimir Troskot, Ivan Penava, Stipe Mlinarić, Marin Miletić… 

Ovoj plejadi mladih domoljuba rado pridružujem i bračni par Raspudić. Uz provjerene narodne zastupnike, Hrvoja Zekanovića, Željka Glasnovića, Zlatka Hasanbegovića, Nikole Grmoje, Mira Bulja, i Brune Esih, volio bih vidjeti i Ružu Tomašić, Željka Sačića, Anu Lederer, Davorina Karačića, Stjepana Šterca i Tonija Klimana.

HDZ-u predviđam potop na ovim izborima, jer će platiti cijenu svoga odmaka od naroda. To je najmanje što su poslije svega zaslužili. Da im je stalo da nešto suvislo ponude, netko bi se od njih pred ove izbore sjetio Nikole Brzice i Marina Strmote.

Ali ne, Andrej Plenković stranku sigurno vodi na put potpunog uništenja.

Ne dopustimo im veliku pobratimsku koaliciju s SDP-om, jer ukoliko se narod ne probudi oda sna – sve vodi tome očito neizbježnom scenariju.

Svima sretan Dan državnosti!

Roko Antić

Kistanje, 30. svibnja 2020. godine

www.put-istina-zivot.com 

 

Poštovani pratitelji portala,urednici drugih katoličkih,kršćanskih ili domoljubnih portala.Obavještavamo vas da sve članke,molitve,tekstove ispod kojih piše da je izvor portal PUT,ISTINA I ŽIVOT ( www.put-istina-zivot.com ) imate pravo preuzimati bez pitanja u količini koju sami odaberete uz napomenu da se tekstovi ne smiju dorađivati ili mijenjati kao ni citirati i pozivati na pojedine izreke autora teksta.Dakle,autorski tekstovi koji se preuzmu obavezno navesti izvor PUT,ISTINA I ŽIVOT s poveznicom www.put-istina-zivot.com.Također  dozvoljeno je preuzimanje fotografija ispod koje piše (FOTO:PUT,ISTINA I ŽIVOT/www.put-istina-zivot.com također bez dopuštenja dorade ili rezanja) i svjedočanstva koja su potpisana imenom autora a ispod piše izvor (PUT,ISTINA I ŽIVOT ili poveznica portala www.put-istina i zivot.com ) ili ispod teksta piše ( Podaci o osobi poznati uredništvu  ) Hvala vam i neka sve što radimo bude na slavu Bogu i neka vas prati Božji blagoslov!

Uredništvo portala PUT,ISTINA I ŽIVOT

www.put-istina-zivot.com

PODIJELI