JESTE LI ZNALI? INTERVJU SA NJ.E. veleposlanicom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, dr.sc. Tanyom Dimitrovom Dimitrovom! VIDEO!

243

Poštovani čitatelji portala,

Ovo je intervju vođen između Njezine Ekselencije, veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj koja je ujedno i  počasna urednica našega portala, dr.sc.Tanye Dimitrove Dimitrove i portala PUT-ISTINA-ŽIVOT, srpanj 2018.

 

1. Vaša Ekselencijo, završili ste teologiju, a sada ste u diplomaciji. Kako je došlo do toga?

Od malena želim sagledati stvari sa svih strana, a to je moguće samo ako imam puno znanja, zato sam magistrirala, ne samo teologiju, nego i poslovno upravljanje te međunarodne gospodarske odnose, doktorirala sam etnologiju, specijalizirala vanjsku politiku i diplomaciju.

Diplomacija je bila moj dječji san i, nakon što sam obnašala funkciju županice Yambolske županije, taj san postao je stvarnost. Međutim, nisam zaboravila na teologiju i etnologiju. Tijekom svog mandata u Hrvatskoj izdala sam dvije teološko-etnološke knjige o krštenju kod Bugara i o krštenju u Hrvata. Ponosna sam što su izdavači moje druge knjige HAZU i Matica hrvatska. Mislim da sam na taj način dala i svoj znanstveni doprinos za vrijeme svog mandata kao veleposlanica u Hrvatskoj.

 

  1. Opišite nam ukratko kako probodite svoje slobodno vrijeme. 

U slobodno vrijeme volim putovati, istraživati nove kulture, upoznavati nove ljude i pisati. Tome posvećujem sve svoje slobodno vrijeme koje isto tako koristim i za druženje s dragim ljudima.

 

  1. Što smatrate svojim najvećim uspjehom u diplomaciji?

Otkako sam došla na mandat prije šest godina, neprestano i neumorno sam radila, kako na promociji Bugarske u Hrvatskoj, tako i na jačanju bilateralnih odnosa između Bugarske i Hrvatske na političkoj, gospodarskoj, obrazovnoj, kulturnoj  te lokalnoj razini. Predano sam radila na svim poljima. Za vrijeme mog mandata ostvareno je mnogo toga – politički susreti na najvišoj razini, potpisivanje bilateralnih sporazuma, veleposlanstvo je mnogo učinilo na popularizaciji kulture, podignuto je pet spomenika i spomen ploča značajnim bugarskim i hrvatskim ličnostima, otvorene su brojne izložbe, postignuti dogovori za razmjenu studenata, uitsitnu smo mnogo učinili i na to sam vrlo ponosna.

 

  1. Poznato je da ste tijekom svog mandata dosta volontirali. Kako je došlo do toga?

Budući da mi je vrlo važno pomagati ljudima oko sebe, najmanje što sam mogla učiniti je volontirati. To je onaj dio koji ne smatram poslom, nego osobnim zadovoljstvom. Ako sam uspjela pomoći barem jednoj osobi u danu, dan je bio uspješan.

 

  1. Kako vidite budućnost Vaše karijere? 

S obzirom na to da je diplomacija oduvijek moja san, nastavit ću raditi u diplomaciji u novoj državi, pomagati bugraskim drżaljanima i razvijati suradnju. Htjela bih da je moja drżava vidljivija svuda po svijetu.

 

  1. Što Vas je nadahnulo da napišete knjigu Krštenje kod Hrvata katolika?Slikovni rezultat za tanya dimitrova dimitrova

Budući da sam prije knjige Krštenje kod Hrvata katolika, sakrament i tradicija napisala knjigu Krštenje kod pravoslavnih Bugara, to se činilo kao logičan slijed. Provela sam dugo i opsežno istraživanje o tradiciji pri sakramentu krštenja i izdala tu, meni posebnu knjigu koja je svojevrsni poklon Hrvatskoj što me tako lijepo ugostila.

 

  1. Kako biste opisali trenutne odnose Bugarske i Hrvatske?

Bugarska i Hrvatska imaju odlične bilateralne odnose. Riječ je o dvije, povijesno, prijateljske države koje su poprilično bliske. Odnosi su odlični na svim područjima, no uvijek ima mjesta za napredak. Za vrijeme mog mandata povećali smo gospodarsku razmjenu, a isto se tako povećai i broj Bugara koji posjećuju Hrvatsku i obratno.

 

  1. Što ćete odnijeti sa sobom iz Hrvatske na kraju svog mandata?

Odnijet ću sa sobom prekrasne trenutke koje sam dożivjela u vašoj prekrasnoj zemlji koja je za mene postala drugi dom. Tu imam puno prijatelja i nastojat ću održavati ta prijateljstva. Drago mi je što sam, za svojirad u Hrvatskoj, bila četiri puta odlikovana i čak i nakon kraja svog mandata, nastavit ću biti zastupnica Hrvatske svuda po svijetu.

Ovo je jedna zanimljiva emisija (HRT) koja je poprilično reprezentabilana za našu Veleposlanicu!  Emisija je emitirana 3.4.2018. ! UŽIVAJTE !

 

UOČI 26. OBLJETNICE HRVATSKO-BUGARSKIH DIPLOMATSKIH ODNOSA!

PODIJELI