Pitanje:
Poštovani!
Jesam li pogriješio ako sam u ispovijedi naglasio da u određenom grijehu kojeg sam počinio nisam dugo pao sve do ponovnog pada. Znam da se u ispovijedi ne bismo smjeli hvaliti, moram li zbog toga ispovijed ponavljati iako sam grijeh ispovijedio?
Također, ako nisam rekao dva grijeha koja sam smatrao lakima zbog svećenikova prekidanja jer je mislio da već pretjerujem, trebam li  ponoviti cijelu ispovijed ili je dovoljno na idućoj ispovijedi te grijehe kazati?
Hvala Vam puno!

Odgovor:
Poštovani,
to je milost ako niste dugo upali u grijeh, po čovjeku hvaljenje i to nije ništa loše ukoliko ne prelazi u oholost, a koliko vidim kod vas to nije slučaj!
Ne trebate se opterećivati, ispovijed je valjana ako se ne prešuti koji grijeh namjerno! Znači, ako ste zaboravili nenamjerno i još je lakši grijeh, ispovijed je valjana! Naravno, u idućoj ispovijedi treba ispovijediti i taj koji je nenamjerno zaboravljen!
Trebamo nastojati izbjegavati ponavljanje grijeha no nažalost ljudi smo i padamo i onda je dobro biti ustrajan i izbjegavati ponajprije grešne prigode a time će i sam grijeh biti lakši za pobijediti!

Kazimir

(ubrzo je uslijedilo novo pitanje iste osobe)

Pitanje:
Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru i molio bih Vas samo još jedno malo pojašnjenje.Naime, ta dva grijeha nisam zaboravio već ih jednostavno nisam stigao reći jer je svećenik počeo prekidati te sam i one rečene grijehe jedva uspio reći jer je ispovjednik smatrao da ne trebam više. Da budem precizniji, nisam ni siguran je li to što nisam rekao grijeh, naime, radi se o tome da sam prije u školi znao često biti previše usmjeren na uspjeh i ocjene ili na sastav hrane kako bih imao što jače tijelo te sam bio malo poškrt pa sam se ustručavao posuđivati novac te sam na skijanju uzeo kartu za mlađu dob kako bih prošao jeftinije.
U trenutku ispovijedi ti grijesi nisu mi se činili kao smrtni pa nisam htio forsirati njihovo iznošenje te sam pomislio kako ću ih moći predati Isusu za vrijeme Svete mise. Što vi mislite jesam li uradio ispravno te Vas molim za savjet.
Hvala Vam na razumjevanju i strpljenju!

Odgovor:
U redu, niste rekli grijeh iz razloga kojeg navodite a imali ste namjeru priznati ga pa je važna namjera, naravno ako je iskrena! Možda ste išli u detalje opisujući grijehe pa je svećenik tako reagirao, no znajte da za ispovjed nije presudno opisivati grijehe odnosno ići u detalje nego je dovoljno ih reći uz malu opasku, jedino ako naiđete na svećenika koji vas može podrobnije ispitivati onda odgovorite!
Dalje, bitno je te grijehe navesti na idućoj ispovijedi ali samo ih navesti: dakle, bili ste škrti, malo sebični i to je dovoljno! Vezano uz to, bitno je da znate da ispovijed ne služi samo za priznanje smrtnih grijeha nego svakog pa i najmanjeg kad ste na ispovjedi, jer vagati koji je ili nije teži, a kao lakše ostaviti za sv. Misu nije dobro! Naime, u ispovijedi sve ispovijedamo, a kod početka Mise kad svećenik pozove na skrušenost i priznanje grijeha, tada naravno priznajemo grijehe koji su bili u međuvremenu od jedne do druge Mise ili su, rekao bih,  “svakodnevni” ili “lakši”!
Bitno je Bogu priznati svaki grijeh i nijedan namjerno prešutjeti jer imamo milost da On posebno dolazi kad se ispovijedamo i sluša nas i očekuje našu skrušenost i volju da više ne griješimo!

Nadam se da sam pojednostavio i dao odgovor!
Lp.

Kazimir

PODIJELI