Slika: Sveti Ante

Sveti Antun Padovanski u svojoj Propovijedi nam govori:“Riječ je živa kad život govori. Zato neka prestanu riječi, a neka govore djela. Prepuni smo riječi, prazni djelima. Stoga nam stiže prokletstvo Gospodnje koji prokle smokvu na kojoj ne nađe ploda, nego samo lišća. Zakon je propovjedniku da ono što propovijeda provodi u djelo. Uzalud se hvasta poznavanjem zakona onaj tko djelima razara nauk.

 
Blago onome tko govori što mu daje zboriti Duh Sveti, a ne njegov duh! Ima ih koji govore po svojoj ćudi, kradu tuđe riječi i iznose ih pod svoje, pripisujući ih sebi. O takvima veli Gospod po Jeremiji: Evo me protiv proroka koji jedan drugome kradu moje riječi. Evo me protiv proroka – riječ je Gospodnja – koji mlate jezikom i vele: Govori Gospodin. Evo me protiv proroka koji prorokuju izmišljene snove – riječ je Gospodnja – i propovijedajući ih zavode narod moj izmišljotinama svojim i lažima. A ja ih nisam poslao, niti sam im što zapovjedio, niti su narodu ovome od kakve koristi – riječ je Gospodnja.

Govorimo dakle ono što nas nadahnjuje Duh Sveti. Stoga ga ponizno i pobožno molimo da nam ulije svoju milost i da se napunimo silnim pokajničkim duhom i zapalimo vjeroispovjednim jezicima te tako zapaljeni i prosvijetljeni zavrijedimo u sjaju svetih vidjeti Boga trojedinoga.
 
Molitva svetom Antunu Padovanskom
Milostivo primi, o Bože, moju prošnju i okruni moje smjerno pouzdanje, koje stavljam u zasluge Isusove i zagovor sv. Ante, utješi moje ražalošćeno srce i milošću mi pomozi u ovoj nevolji. Pokaži se na meni pravim pomoćnikom, kao što te veličaju i slave bezbrojni, koje si tako milostivo uslišao i iz njihove ih nevolje oslobodio. Tebe, veliki prijatelju Božji, sveti Ante, ponovno molim za tvoje vanredne milosti, kojima si na zemlji svijetlio i kojima si nedokučivo blaženstvo u nebu postigao te za onu svetu ljubav, kojom si pobožno svoje srce često Bogu i Spasitelju predavao, da me svojim zagovorom u mojoj nevolji podupreš svojom moću, koju ti je Bog dao, te meni od Njega potrebitu milost isprosiš. Amen.
 
Na kraju i nekoliko rečenica o životu svetog Antuna
Sveti Antun Padovanski, prezbiter i crkveni naučitelj. Rodio se u Lisabonu u Portugalu potkraj XII.st. Primljen je u kanonike redovnike svetog Augustina. Nakon svećeničkog ređenja, prešao je među Malu braću da se posveti vjerovjesništvu u Africi. No zapalo ga je propovijedanje u Francuskoj i Italiji, gdje je postigao velike plodove, obratio mnoge krivovjerce i bio je prvi profesor teologije u svom Redu. Napisao je propovijedi koje se odlikuju učenošću i ljepotom. Umro je u Padovi god.1231.

Preuzeto: On treba kraljevati – Oportet illum Regnare

PODIJELI