Ivan Pavao II.- Tajna Karola Wojtyle

55

Knjiga mjeseca: Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle

 

“Za Ivana Pavla II. ništa nije važnije od trenutaka u kojima je mogao biti siguran da mu se Bog izravno obraća, da mu šalje znak kako bi ga ohrabrio”, piše tako Andreas Englisch, novinar koji je osamnaest godina kao novinski izvjestitelj pratio papu Ivana Pavla II. u Vatikanu i na njegovim putovanjima diljem zemaljske kugle. Na izrazito zoran i zanimljiv način u knjizi Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle opisao je što se uistinu odigravalo iza kulisa crkvene države i kako je ovaj papa osvojio srca ljudi iz cijeloga svijeta. Upravo tu knjigu Kršćanska sadašnjost ovoga svibnja postavlja kao Knjigu mjeseca koja se u knjižarama i web knjižari može kupiti na popustu od čak 40 % (za 60 kn umjesto 100 kn).

U marijanskom mjesecu svibnju, koji obilježavamo i prigodnom literaturom o Mariji, s posebnom se pobožnošću prisjećamo i svetoga Ivana Pavla II., koji je rođen 18. svibnja 1920. u poljskim Wadowicama kao Karol Józef Wojtyła. U knjizi Andreasa Englischa upoznajemo Karola Wojtylu iz neposredne blizine i počinjemo shvaćati u čemu su bile snaga i tajna toga čovjeka o kojemu se toliko raspravljalo i kojega toliki poštuju.

Knjiga Ivan Pavao II.  – Tajna Karola Wojtyle može se smatrati biografijom, i to onom koja čitateljevu pozornost plijeni jedinstvenim uvidima, obiljem humora i iznimnom sugestivnošću.

“Vidio sam papu kako se smije i kako se plače. Gledao sam ga kako očajava, bio sam nazočan kad je činio pogreške i onda kad ih je pokušavao ispraviti, i bilo mi je dopušteno s njime o tome razgovarati. Saznao sam što ljuti Ivana Pavla II. i što ga gnjavi. Znao sam što je jeo, što bi rado činio, ali mu nije bilo dopušteno činii, i ponekad sam vjerovao da sam naslutio o čemu je sanjao. Papa je dugo bio moj posao, ništa više, dok odjednom nije prestao biti samo posao”, napisao je u samom uvodu autor koji je na 290 stranica ove knjige donio sliku svetoga pape Ivana Pavla II. u konkretnim situacijama, onima povijesno istaknutima, ali i svakodnevnim, kojima je novinar mogao svjedočiti iz neposredne blizine.

Neki od podnaslova knjige glase U papinskom pulu, Tihe suze pred milijunima, Papamobil u prometnoj gužvi, Fatimska poruka, Papa u džamiji, Soba u Krakovu … Na kraju knjige autor donosi tzv. vremensku tablicu u koju je unio istaknute događaje iz života pape Ivana Pavla II., pa i niz manje poznatih zanimljivosti koje su ga obilježile.

Do kraja svibnja knjigu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 40 % nižoj cijeni (za 60 kn umjesto 100 kn).

PODIJELI