Isus pretvara i umnožava

169

 

 

Silan svijet dolazio je Isusu. Među njima su bili mnogi bolesnici i ljudi u potrazi za smislom života. Svi su vidjeli čudesa koja je činio Isus nad bolesnicima. Oni su jednostavno ozdravljali od svojih duhovnih, duševnih i tjelesnih bolesti. Isusova čudesa nisu bila znakom moći, nego poziv na vjeru. Ona su otvarala ljudska srca i uvodila u otajstvo susreta sa živim Bogom. Isus je uvijek dobri pastir i zato želi stalno odgovarati na potrebe svojega stada.
Isus siti ljudska srca Božjom riječi. Zna da gladan čovjek ne može funkcionirati. Zato misli i na fizičku hranu. Isus se ne zatvara pred ljudskom glađu i siromaštvom, nego suosjeća s ljudima. O tom problemu razgovara sa svojim učenicima. Želi da i oni o tome vode računa. Pred njima su se događala mnoga čudesa, ali sada dolazi vrijeme probe. Iako Isus zna što će učiniti, pita svoje učenike za savjet. Filip je bespomoćan. Uvjeren je u ljudsku proračunatost: „Gospodine, nemamo dovoljno novaca za tolike ljude.“ Bilo bi možda bolje da je rekao: „Gospodine, izliječi moju nevjeru!“ Zna prema ljudskoj kalkulaciji da pokušaj pomoći okupljenim ljudima nije koristan. Međutim, stavlja na raspolaganje zajedničku blagajnu. Njegovo srce nije još toliko stisnuto. No, samo novac ne može pružiti sretan ishod. Čini se da se Andrija malo bolje snašao. Sjetio se da neki dječak ima pet kruhova i dvije ribe , ali opet progovorila ljudska sumnja: „To je ipak premalo za toliko ljudi!“ Učenici su pokazali dobru volju da se pobrinu za gladne slušatelje, ali su i priznali da ga sami ne mogu riješiti.
Izgleda da niti Filip niti Andrija, niti ostali prisutni učenici nisu shvatili poruku Isusovih čudesa. Oni ne vide u njemu Spasitelja, koji u sili Duha Svetoga može sve učiniti. Ne očekuju ništa od Isusa. Ipak, Isus je tu. On pretvara i umnožava. Čini to unutar zajednice učenika i slušatelja. Ovo je prava zajednica koja moli zajedno sa svojim pastirom. Isusova ljubav prema okupljenom mnoštvu jača je od svih ljudskih računica. On ne staje na pola puta s neriješenim problemom. Čini još jedno čudo. Umnožava, uz duhovnu hranu Božje riječi, hranu za tijelo, što će reći za svakog čovjeka, za cijeli svijet. Čini to darivajući sebe za druge, uvijek poslušan Očevoj volji. U tome možemo prepoznati i čudo Euharistije.
Mene osobno fascinira nepoznati dječak koji pod utjecajem Isusovih riječi stavlja na raspolaganje pet kruhova i dvije ribice. Ne postavlja Isusu pitanja, nego mu vjeruje. Računa s njim. Ovo me je potaklo na zaključak da ponekad laici imaju veću vjeru nego oni koji su najbliži Isusu. To se događa i meni. Vidim Isusova čudesa. Osjećam njegovu blizinu. No, kada dolazi vrijeme probe izlažem se ljudskoj računici. Ono što je darovao nepoznati mladić je u stvari vrlo malo, ali s tim računa Isus. Njegovi učenici jako su se iznenadili dok su dijelili hranu. Ona nije nestala, nego se umnožavala.

I mi se okupljamo svake nedjelje na Euharistiju. Isus umnožava i pretvara kruh u svoje tijelo, a vino u svoju krv. On i dalje živi. Čini ista čudesa. Ozdravlja bolesne, umnožava hranu. To se događa i danas! Isus dolazi među svoje okupljene, koji imaju želju pasti do nogu Gospodnjih i osluškivati njegove riječi te hraniti se njegovim tijelom. Odbacimo ljudske računice i nepovjerenje. Učinimo ono što je napravio Isus, jednostavno darujmo sebe drugima. Danas, kao ikad uz veliku neimaštinu, teško je darovati. Najviše smo okrenuti prema sebi, začahureni u svoje brige. Osjećamo se prevareni od drugih ljudi. Sve to nas sputava i odgurava jedne od drugih. Predajmo Gospodinu svoje nesigurnosti i sumnje. Stavimo na raspolaganje ono malo što svatko od nas ima jer Isus i s tim računa. Ništa nećemo izgubiti od onoga što darujemo braći i sestrama. Isus svoje čudo pretvaranja i umnožavanja želi ponoviti i danas. Prvo započinje od tebe. Računa s tobom. A ti? Računaš li s Isusom? Hoćeš li stati pred Njega i zamoli da se tebe dotakne, da postaneš drugi čovjek? Jesi li spreman darivati sebe i sve ono što imaš, makar sitnice?

 

Pater Arek Krasicki

 

 

PODIJELI