Ispovjedna pokora

310

Datum: 19.08.2016.

Pitanje:
Poštovani!
Kako se treba izmoliti pokora pet Oče naša na čast pet rana Kristovih ili Presvetog Srca Isusova? Do sada sam uvijek molio uobičajeno naglasivši, kako je to na čast toga i toga. Međutim na Internetu sam naišao na nekakve drugačije forme, koje su podugačke pa se pitam kako da to izmolim u crkvi kad ne znam na pamet? Mogu li to i kasnije te jesu li mi ispovijedi nevaljane, jer nisam molio pokoru točnom formom? Napominjem nisam znao točno kako treba, već sam učinio onako kako sam znao!
Hvala!

Odgovor:
Poštovani!
Očito da vas i druge u ispovjednoj pokori kao i mnogo toga drugoga, zbunjuju oni koji bi htjeli biti veći vjernici i katolici i od samog Pape. Ti i takvi redovito sebe i slične sebi drže posebnima i izabranima, dok druge smatraju manje vrijednima i određenima za propast.
Kod Ivana apostola i evanđelista čitamo međutim o Bogu ljubavi i milosrđa: „Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu (Iv 3, 17).“ Ne da propadnemo, nego da se spasimo i imamo život vječni. Stoga, sam Bog sačuvao nas od takvih umišljenih vjernika, koji druge oko sebe zbunjuju i smućuju iz svoje nepoučenosti, fanatizma i uskih pogleda. Počesto karizmatika čudinjatora, koji svoju duhovnost svode na osobni ushit, osjećaje, padanja i sumnjive prakse, što nema veze sa zdravom duhovnošću i crkvenošću.
Ispovjednu pokoru koju ste dobivali kod sakramenta Pomirenja na primjeren ste način obavljali, te sebi ne trebate predbacivati nikakvu krivnju niti da su ispovijedi bile nevaljane. Pokora se može izvršiti i poslije, kad budete u mogućnosti. Isto tako nitko nam ne smeta da iz pobožnosti i revnosti sebi proširimo pokoru. U ovom slučaju zadana pokora u molitvi, djelima milosrđa, čitanju Biblije i sl. nama osobno služi da se oraspoložimo za biti boljima i činiti ono što smo u ispovijedi odlučili. U prvom redu biti boljim ljudima i kršćanima u kvalitetnijem odnosu prema Bogu, drugima i sebi samima.
fra Mate Tadić

PODIJELI