Građanska inicijativa „i ja sam bio embrij“

69

 

 

Građanska inicijativa „i ja sam bio embrij“ – 2. faza

MI NISMO SPAMOVI, NEGO GRAĐANI KOJI BRANIMO LJUDSKA PRAVA EMBRIJA (NOVOG ČOVJEKA)!

Prvo – hvala svima koji ste se do sada uključili u ovu akciju.

Drugo – pozivamo vas da se uključite u novu protestnu e-mail peticiju predsjedniku Hrvatske Vlade, kao odgovor na neprimjerene izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o početku ljudskog života i izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića da preko 1500 mailova zabrinutih građana nije ništa drugo nego „mali spamovi“.

Kako?

1. Pročitajte niže navedeno pismo za predsjednika hrvatske Vlade g. Zorana Milanovića.

2. Ako se slažete sa sadržajem, onda copy/ kopirajte sadržaj i paste/ zalijepite na vaš osobni e-mail račun. Na dnu pisma navedite vaše ime i prezime. Upišite ove adrese u ‘to:’ [email protected] ; [email protected]
a u cc: [email protected] (kako bismo mogli pratiti koliko je premijer dobio pisama). Onda Send/ pošaljite.

3. Ako imate malo vremena, nazovite osobno Ministarstvo zdravlja (tel: 01/4607506 ili 01/4607555)
i Vladu (tel: 01/4569220 ili 01/4569210) i iskažite svoje nezadovoljstvo.

4. Informacije i vijesti o inicijativi vidite i pratite na www.vigilare.org

5. Like Facebook stranicu inicijative: „I ja sam bio embrij“:
http://www.facebook.com/pages/I-ja-sam-bio-embrij/144255262357360?sk=wall

6. Šaljite ovu poruku dalje svojim prijateljima i znancima.

Hvala vam što ste obavili svoju građansku i demokratsku dužnost.

Krešimir Miletić
Voditelj inicijative
[email protected]
www.vigilare.org
095/8306391 ili 098/1631295

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/p predsjednika Vlade
gosp. Zorana Milanovića

Zagreb, 24. siječnja 2012.

Predmet: Nisam SPAM nego sam građanin koji je bio embrij!

Poštovani g. Milanoviću,

S obzirom da se Vi i ministar zdravlja Rajko Ostojić još niste očitovali u svezi sa konkretnim pitanjima koja Vam je prošli tjedan uputilo preko 2000 građana, a nastavljaju ih upućivati i dalje, a koja se odnose na izjavu dr. Ostojića na portalu danas.hr (4.1.2012.), prisiljen(a) sam Vam se (ponovno) obratiti.

Prvo svega, građani koji Vam šalju pisma elektronskom poštom NISU SPAMOVI, kao što ste izjavili u Hrvatskom Saboru18. siječnja 2012.,  nego su građani koji koriste svoja građanska prava kako bi unutar demokratskog sustava u ovom slučaju izrazili svoje nezadovoljstvo. Na Vama je kao izabranom predstavniku naroda (još više, predsjedniku Vlade) da odgovorite na postavljena pitanja!

Jednako tako, tražimo da se što prije nađete s vodstvom građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ kako biste odgovorili na naša ranije postavljena pitanja i razmotrili naše zahtjeve. Još jednom tražimo javnu ispriku ministra zdravlja, kao i zaustavljanje donošenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji bez otvorene, javne i stručne rasprave.

S poštovanjem,

(ime i prezime)

Građanska inicijativa „i ja sam bio embrij“

Zašto inicijativa?

Ne možemo ignorirati izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića o tome kada i kako počinje ljudski život. Iznenađeni smo pristupom ministra zdravlja koji svoj stav kao državni službenik iznosi ignorirajući znanstvene i stručne rasprave o početku ljudskog života.

Izjave ministra Ostojića, koje možete pročitati u pismu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću, puka su ideološka demagogija, izrečena s ciljem da se diskriminiraju i obezvrijede prvenstveno ljudska prava embrija. Posebno je zabrinjavajuće da navedeni ministar ovakvim izjavama dijeli građane Hrvatske i stvara nedopustive stereotipe. Želimo da predsjednik Vlade g. Milanović odgovori na naše/ vaše pitanje podržava li Vlada RH navedene ideološke stavove ministra zdravlja koji najmanje veze imaju sa zdravljem zbog čega očekujemo javnu ispriku. Želimo prestanak paušalne i diskriminirajuće rasprave o ljudskim embrijima jer čvrsto vjerujemo da je svaki embrij novi čovjek.

Želimo prestanak diskriminacije i kraj grubih i insinuiranih podjela građana, pogotovo kad je riječ o početku ljudskog života, o čemu ni mogu postojati stavovi već  jasno potvrđene i dokazane znanstvene činjenice.
Želimo odgodu bilo kakvog žurnog donošenja zakona koji na bilo koji način spominje početak života (prvenstvo Zakon o potpomognotoj oplodnji), te da se, radi dobra svih građana, provede široka javna rasprava.

Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“

Vigilare.org podržava građansku inicijativu „I ti si bio embrij“ kako bi građani mogli iskazati svoje nezadovoljstvo s izjavama ministra zdravlja izravno Vladi Republike Hrvatske. Podržava se i formacijski aspekt inicijative kako bismo svi mogli razmisliti i biti zahvalni da je netko (roditelji i društvo) poštivao naše pravo kao embrija (novog ljudskog bića) da se se rodimo i da danas možemo čitati ove rečenice kao djeca, adolescenti, mladi ljudi, ljudi srednjih godina ili oni starije dobi.

Što napraviti?

1. Copy/paste (kopirajte/zalijepite) niže navedeno pismo na vaš osobni e-mail račun, navedite na dnu vaše ime i prezime i pošaljite na ove e-mail adrese: [email protected] i [email protected]

2. Ako imate malo vremena, nazovite osobno Ministarstvo zdravlja (tel: 01/4607506 ili 01/4607555)
i Vladu (tel: 01/4569220 ili 01/4569210) i iskažite svoje nezadovoljstvo.

3. Like našu Facebook stranicu „I ja si bio embrij“

4. Pošaljite ovaj link vašim prijateljima i znancima.

Kontakt:
[email protected]

Voditelj inicijative: g. Krešimir Miletić, 095/8306391 ili 098/1631295

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/p predsjednika Vlade
gosp. Zorana Milanovića

Predmet: Zahtjev za očitovanjem na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića

Poštovani g. Milanović,

Javljam se potaknut jednom od posljednjih izjava vašeg ministra zdravlja Rajka Ostojića.
U intervju (http://danas.net.hr/intervju-tjedna/page/2012/01/04/0787006.html, 4.1.2012) portalu danas.hr, na pitanje novinarke:

„Kada su u pitanju izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kako planirate odgovoriti na tvrdnje konzervativnih krugova da život počinje začećem ili da zamrzavanje embrija znači držanje tisuća djece u frižiderima?“

ministar zdravlja Rajko Ostojić dao je sljedeći odgovor:

„Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća. A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo Vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija“.

Ovakvu izjavu doživio sam kao uvredu i čin diskriminacije te Vas molim da mi žurno date službeno očitovanje Vlade Republike Hrvatske na slijedeća pitanja:

  1. Je li ovo stav Vlade Republike Hrvatske o tome kada započinje život i hoćete li se ograditi od ove izjave ministra Ostojića?
  2. Koje su to znanstvene činjenice i o početku ljudskog života, a na koje se poziva ministar Ostojić, kada vrijeđa građane Republike Hrvatske i dijeli ih na one za koje vrijede ‘, a samo radi toga što prihvaćaju činjenicu da život počinje začećem i na one za koje će vrijediti spoznaje i zakoni 21. stoljeća?’spoznaje 21. stoljeća”zakoni 20. stoljeća
  3. Može li ministar zdravlja biti osoba koja očito ne zna da je svaki ljudski život započeo spajanjem muške i ženske spolne stanice (začeće), da trudnoća traje 9 mjeseci, od začeća do rođenja, te da postoji ultrazvuk (iz 20. stoljeća) kojim je moguće vidjeti  otkucaje srca djeteta, pokrete ruku i nogu, mnogo prije 5. mjeseca trudnoće?
  4. Na koncu, kako ministar zdravlja misli omogućiti da u isto vrijeme vrijede dva zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji? Tako se naime može pročitati u njegovoj izjavi. Jedan „za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice“, a „za sve naše građane (…) za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija?“.

Svojom izjavom ministar je uvrijedio sve majke koja su iz bilo kojeg razloga izgubile svoju djecu u trudnoći i nisu dočekale da „čuju plač svoga djeteta“ ili da „osjete njegove pokrete“. Vaš ministar iz ’21. stoljeća’ takvim majkama poručuje da nikada nisu nosile živo dijete.

Svojom izjavom ministar se postavio iznad brojnih znanstvenih studija, rada liječnika, specijalista, ginekologa, životnih iskustava brojnih obitelji i posve paušalno obezvrijedio ŽIVOT zbog čega svaki građanin Hrvatske ima pravo sumnjati u njegovu stručnost.

Slijedom navedenoga molim Vas osobno, kao novoizabranog premijera, ali i cijelu Vladu da se očituje o navedenim izjavama, te da ministru Ostojiću omogućite adekvatnu edukaciju kako bi mu kolege ginekolozi na najobičnijem ultrazvuku (iz 20. stoljeća) pokazali otkucaje srca djeteta mlađeg od 5 mjeseci.

Ukoliko ministar te jednostavne medicinske činjenice nije spreman shvatiti, onda ne vidim drugi put nego da ga zamijenite boljim, s malo više stručnosti i ljudskosti.

Podsjećam Vas na jednoglasan stav Etičkog povjerenstva Petrove bolnice da život počinje začećem, koji je izražen u sklopu mišljenja koje je isto dalo na upit Ustavnog suda Republike Hrvatske 5.10.2009.

Također, podsjećamo da je Republika Hrvatska potpisnica UN Opće deklaracije o pravima čovjeka (1948.) i UN Deklaracije o pravima djeteta (1959.) kojima su zajamčena ljudska prava nerođene djece, uključujući i pravo na život i zdravlje.  Također, podsjećamo da je Republika Hrvatska ratificirala Konvenciju o pravima djeteta iz 1989. U svim tim dokumentima izričito piše da se sva prava opisana u tim dokumentima odnose na dijete i prije i poslije rođenja.

Vaš građanin,

 

PODIJELI