Poznati psihijatar i neurolog dr.Amen, proučavajući čovjekov mozak i govori da „SVAKA DOBRA RIJEČ OZDRAVLJA MOZAK, A BOLESNA MISAO ILI RIJEČ RAZARA STANICE MOZGA.“
Svjesni svijeta u kojem živimo, stvarnosti koja nas okružuje i svega što nas opterećuje, smeta, ljuti, ranjava mi izražavamo kroz govor, mimiku lica, pokrete tijela i razne geste prema van, prema drugima. Jer govor je odraz naše unutrašnjosti.
Možemo govoriti samo onako kako se osjećamo , kakav sadržaj u sebi nosimo. Govor nas izdaje.
Govorom možemo druge obogatiti ako je sadržaj onoga što govorimo pozitivan , dobar ili osiromašiti i raniti ako je taj sadržaj zao.
Govorom možeš graditi i rušiti, možeš hrabriti i plašiti, oživjeti i ubijati.
U govoru je čovjek sam pred drugima. Svojim govorom čovjek uvijek nešto prenosi, poručuje, daje ili uzima. Nema praznog ni nesadržajnog govora. Govor je dakle odlučujući u tvome životu.
Govor kao takav ne odlučuje o tvome životu, on pokazuje kakvo je tvoje srce i upozorava te jesi li pravedan ili nepošten. Tvoje središte je srce u kojem se odlučuješ za dobro ili za zlo, za pravdu ili razaranje. Uzaludno je pokušavati popraviti samo govor. Srce je važno. Najprije očisti srce i sve će biti čisto. Ako je srce puno zla, postaješ zao i razaraš život i govor koji proizlazi iz takvog srca truje i ranjava i razara ljude oko tebe. Podsjeti se, kad netko tebe kao osobu povrijedi, govori ti ružne riječi, negativno o tebi priča, ponižava te, maltretira…to duboko boli. Ti se kao osoba osjećaš povrijeđenom. Kad te netko optužuje nastaju teške traume i u tebi se rađa grižnja savjesti, pogotovo ako je osoba kroz djetinjstvo bila ranjavana, odbacivana, omalovažavana, njezina osobnost to trpi, biva ugroženo njezino dostojanstvo, a to su duboke rane koje bole.
Podsjeti se: u obitelji, kada si sretan, radostan, kad ne prigovaraš. Mrmljaš, kada se ne ljutiš, ne vičeš, sve ide nekako lakše. Problemi se lakše rješavaju, odnosi su zdraviji, nekako osjećaš da si ti nositelj toga mira i da svakom svojom gestom, ponašanjem i riječju utječeš duboko i odgovorno na ozračje u svome dome. Isto tako je i na poslu, u trgovini, tramvaju i sl.
( Primjer..tvoja obitelj, rodbina,tvoj šef na poslu, tvoji suradnici, poslovni partner, susjeda s prvog kata..i sl )
Čovječe, ti si važan. Sve o visi o tebi !
Negativnim riječima, trebamo suprotstaviti pozitivne riječi i tada se događa sloboda za djelovanje dobra u drugim ljudima. Tvoje dobre riječi, tvoje dobre želje sretne misli ,čestite namjere, učiniti će te zdravim, obljubljenim, željenim čovjekom jer one prodiru do srca ljudi. I kada su svi prozori na kući zatvoreni, opet kroz rupicu prodire tračak sunca, upozorava one unutra da je svjetlo tu, pogotovo ako otvorimo širom prozore. Tu se odlučujemo za dobrotu, istinu i ljubav i tako ulazimo u slobodu, zdravlje, postajemo snažniji za borbu protiv svega negativnog u nama. Oživljavamo!
Nadilazimo same sebe !
Ti želiš biti pohvaljen, želiš da se o tebi misli lijepo i dobro, da se vide tvoji talenti, sposobnosti, tvoj napor…naprosto želiš da te se primijeti i voli jer svaka pohvala, pa i ona najmanja, liječi i uzdiže i oslobađa te od najtežih oboljenja.
Zato je važno ponovno se vratiti na početak, IZVORU posvijestiti si tko te je stvorio, oblikovao i pozvao u život Tko je u tebe ulio tu dobrotu, ljepotu ,ljubav, istinu. Tko je smisao tvoga života – Stvoritelj. On je jedini koji me spašava, poziva da imam povjerenja u Njega, on je moja jedina šansa. On je to apsolutno dobro i on želi moje dobro
Da bismo mogli ustrajati u dobrim mislima, riječima, djelima, potrebno je da smo
-po vezani sa Stvoriteljem
– da imamo namjeru sve to podijeliti s drugima, odstraniti sve blokade u svome srcu, a to možemo samo onda ako počnemo mijenjati sebe. Promijenjen čovjek, mijenja svijet i ljude oko sebe. Ako promijenim sebe, imati ću ljubavi za pomoći drugome..
Kako kaže Majka Terezija : NE DOPUSTI DA TI SE NETKO PRIBLIŽI, AKO NEĆE OD TEBE OTIĆI BOLJI I ZADOVOLJNIJI.

Zagreb, 20.10.2018. Branka Patafta

PODIJELI