Austrijski biskupi stoje iza izjave biskupije Gurk-Klagenfurt.

Autor: CroExpress/IKA 

Komentirajući izjavu biskupije Gurk-Klagenfurt u povodu obilježavanja Bleiburške tragedije glasnogovornik Austrijske biskupske konferencije Paul Wuthe u izjavi za ORF istaknuo je da su biskupija Gurk-Klagenfurt kao i Austrijska biskupska konferencija izrazile zabrinutost zbog posljednjih godina rastuće tendencije da ispadi različitih fašističkih skupina prekrivaju godišnje hrvatsko misno slavlje za vojnike na Bleiburgu.
Te skupine skreću pozornost s onoga što je bitno – ‘kršćansko sjećanje, misa za poginule po želji njihovih rođaka’, rekao je Wuthe, podsjećajući u tom kontekstu na riječi nadbiskupa Đure Hranića koji je prošle godine predvodio misu u Bleiburgu. Ovdje se ne radi o ‘ustaškom susretu‘ nego o misi i kršćanskome sjećanju na ‘žrtve koje bezimene leže u zemlji ovdje ili drugdje’, istaknuo je Wuthe.

Hrvatski vjernici vide Bleiburg kao mjesto žalovanja i spomena ‘onoga o čemu je desetljećima u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti’. Imati mjesto žalovanja ‘kršćanska je i ljudska potreba’, posebno u vidu okolnosti u kojima su žrtve nakon marša smrti na kraju rata 1945. ubijene.

Ono što brine Crkvu jest da su ‘te komemoracije bile politički zloupotrijebljene, a što se ne smije događati’, rekao je Wuthe, dodajući da austrijski biskupi stoje iza izjave biskupije Gurk-Klagenfurt.

‘Svima je jasno da žele duhovo slavlje, spomen na mrtve, ali ne i političku instrumentalizaciju’, istaknuo je glasnogovornik Austrijske biskupske konferencije.

PODIJELI