Getsemanska ura

147

Obavještavamo sve pratitelje portala da se svakog prvog četvrtka u mjesecu u 23.00h ispred Presvetog u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkom naselju Resnik moli Getsemanska ura.
Molitvu predvodi župnik velečasni Marijan Piskač.

 

 

Što je zapravo Getsemanska ura?

 

getsemani

 

Getsemanska Sveta ura priprava je za sve dublje ulaženje u tajnu Isusove muke koja je započela na Veliki četvrtak u večernjim satima u skrovitosti Getsemanija.

„Sveta je ura naročit i odličan način zadovoljštine za grijehe, koju je Isus tražio od sv. Marije Margarete. Evo njegovih riječi, što joj ih je rekao u trećem velikom objavljenju: ‘U NOĆI između četvrtka i petka, učinit ću te dionicom smrtne žalosti, koju sam podnio u Maslinskom vrtu. Ista takova žalost dovest će i tebe, a da sama ne ćeš to moći razumjeti, u neku vrstu agonije, koja će ti biti strašnija i od same smrti. A da me uzmogneš pratiti u poniznoj molitvi, koju sam tada uza sve muke upravio svome nebeskom Ocu, ti ustani iz kreveta između 23 i 24 sata (u noći) i zadrži se jednu uru u molitvi ležeći licem na zemlji, da tako ili ublažiš gnjev Božji ili da tražiš oproštenje za grješnike, ili da ublažiš gorčinu, koju su mi zadali apostoli time, što su me ostavili, i kojima sam predbacio slabost, što nisu probdjeli sa mnom barem jednu uru’“, dio je uvodne molitve „molitvenog priručnika“ s meditacijama za Svetu uru – Getsemansku uru.

Dvostruka je zadaća svete ure: prva je sjediniti se s Isusom Otkupiteljem da se ublaži Pravednost Božja, a druga je tješiti Isusa u Njegovim patnjama u Getsemaniju.

Od 11 sati do ponoći vrijeme je koje odgovara onom vremenu kad je Isus bio u agoniji u Getsemaniju. Budući da se tajna u Getsemaniju zbivala između 8 i 9 sati uvečer, za Svetu uru se može upotrijebiti i to vrijeme.

Da udovoljimo izričitoj želji Srca Isusova, potrebno je da duhom budemo u Getsemaniju i razmišljamo o tajni Muke Isusove, da se s Njim sjedinimo u molitvi koju On obavlja u času svoje smrtne borbe. Oni koji žele dostojno obaviti Svetu uru trebaju razmatrati Getsemanski misterij i sjediniti se s trpećim Spasiteljem kako bi zadobili oproštenje svojih i tuđih grijeha.

Meditacije su napisane za sve četvrtke u godini. Molitveni priručnik s meditacijama za Svetu uru – Getsemansku uru preuzmite ovdje.

 

Autor: fr. Nikola Leopold Noso/Laudato/M.R.

Photo: commons.wikimedia.org

PODIJELI