Duhovnost i depresija

438

Duhovnost – otvorenost prema apsolutnom

Duhovnost je sposobnost osobe da se otvori svijetu vrednota, da interiorizira univerzalne moralne i religijske principe. Biti duhovan znači biti otvoren prema Apsolutnome, trajno težiti prema Bogu

„Nema mi blaženstva bez Tebe, Bože (Ps 1,2). Ima tako teških situacija u životu, da se iz njih bez Boga ne može izići”, potvrđuje više od pola ispitanika kako u Europi, tako i u Americi. (Schmitz, 1985; Gallup i Poling, 1980). Rohrbaugh i Jessor (1975.) u svojoj studiji zaključuju: “Što je netko religiozniji, to prije posjeduje dobru kontrolu svojih emocija, kao što su ljutnja, bijes i agresivnost.”

 

Duhovnost kao terapija

Zablokirana duhovna dimenzija generira mnoge probleme psihosomatske naravi.

“Padom duhovnosti odnosno religiozne prakse, neuroze su se povećale” (Carl Gustav Jung)

A to onda znači da će se aktiviranjem duhovne dimenzije u čovjeku, neuroze i depresivna stanja znatno smanjiti. Mnogobrojna istraživanja su to i pokazala. Duhovni život u kršćanskoj tradiciji – djelovanje Duha Svetoga u duši vjernika. Duh Sveti unosi u dušu mir, ljubav, radost, slobodu, sigurnost, samopouzdanje. Duhovnu dimenziju osobe najviše ugrožava svjesno i u slobodi donesena odluka protiv ljubavi, protiv dobra, protiv Boga i čovjeka (grijeh). Duhovan čovjek djeluje razumno, odgovorno i pravedno; poštuje drugoga, voli Boga i bližnjega.

 

Ambivalentnost bolesti

„Guslara sretoh, bio je slijep.

Al reče: Sinko, život je lijep.

Zbunih se malko, zar zbilja lijep?

Vidjet ćeš, sinko, kad budeš slijep!”

(Gustav Krklec)

Depresija ugrožava i samu vjeru

Depresivna osoba misli i osjeća kao da ju je i sam Bog zaboravio i prepustio njezinoj patnji i samoći.

Depresija pogađa sve slojeve društva, sva zanimanja i sva vremenski životna razdoblja.

Postoje depresivna djeca, depresivni mladi, depresivne osobe srednje životne dobi kao i depresivne stare osobe.

 

PSALAM 143

„Jer dušmanin mi dušu progoni, O zemlju pritisnu život moj: U tmine me baci da stanujem

Kao oni koji su davno umrli. Duh moj već zamire u meni, Srce mi trne u grudima. Spominjem se dana minulih… Usliši me brzo, Gospodine, Dah moj već je na izmaku Lica svojeg preda mnom ne skrivaj…”

 

Bolovati od depresije znači:

Biti zatočen u svijetu bez nade, bez svjetla, bez radosti i bez ljubavi.

 

Maskirana depresija

Više se izražava tjelesnim i vegetativnim simptomima bolesti. Takvi bolesnici nisu uopće svjesni svog depresivnog raspoloženja. Oni ne ostvaruju svoje planove iako za to imaju sposobnosti, gube volju za život i često svoje neraspoloženje projiciraju na druge pa njih okrivljuju za svoje muke i nevolje.

 

Liječenje depresije
Depresiju je potrebno liječiti integralno budući da ona pogađa čitavu osobu, u svim njezinim dimenzijama: tjelesnoj, psihičkoj (emocionalnoj) društvenoj i duhovnoj.

 

Psihijatrijska pomoć

Depresivna osoba se treba liječiti psihijatrijski i ona, barem kad je u psihotičnom stanju, mora uzimati lijekove (psihofarmake) kako bi se izazvala pozitivna reakcija u mozgu, odagnale depresivne misli i poboljšalo emocionalno stanje.

 

Ojačati socijalnu ili društvenu dimenziju
Osoba se treba što više uključivati u prikladno društvo, aktivirati u sebi želju da pomogne drugima koji su u nevolji. Ljubav je najbolji lijek protiv depresije.

Psihološka pomoć
Depresivnu osobu treba naučiti i ohrabriti da ne potiskuje svoje emocije, napose svoju agresivnost i bijes, nego da i te emocije izražava kontrolirano. Kod depresivnih osoba potisnuta agresivnost lako se pretvara u krivnju i okreće protiv same osobe

Duhovna pomoć
Istinska vjera u Boga, u njegovu ljubav, milosrđe i svemoć, najbolja je brana i lijek protiv depresije.

Depresija je nemoć. Sugestija je moć. Vjera je svemoć. Po vjeri Bog djeluje. Tko vjeruje, taj djeluje!

Duhovna terapija

Kad se kombinaciji lijekova i psihoterapije nadoda duhovna terapija molitvom, sakramentima, vjerom i pouzdanjem u Božju svemoć, onda je osoba na najboljem putu da bude izliječena ili da joj se bitno poboljša zdravstveno stanje.

Povezati se s izvorom života

U duhovnoj terapiji glavni cilj je uspostaviti odnos depresivne osobe s Bogom koji je Apsolutna ljubav koja nas savršeno poznaje i beskrajno ljubi. Čovjek stvoren na sliku Božju. Depresivna osoba:

Osjećaj manje vrijednosti i bespomoćnosti. Poruka vjere: Čovjek je biće stvoreno na sliku i priliku Božju. „Sve mogu u Onome koji me jača” (sv. Pavao)

Depresivna osoba pati od osjećaja krivnje koja može biti svjesna i objektivna, ali može biti također iracionalna, to znači da se osoba osjeća subjektivno krivom za ono zašto nije objektivno kriva.

Poruka vjere: Bog je milosrdan i rado prašta. Isus je naše grijehe uzeo na se i nas pred Bogom opravdao.

Depresivna osoba: Ne vidi smisao svoje patnje. „Zašto baš ja moram toliko patiti. I Bog me je zaboravio…” Poruka vjere: Otajstvo križa otkriva nam smisao tame, pa tako i depresije.

Bog je po križu Kristovu spasio svijet. Križ je simbol sve patnje, pa tako i depresije.

Depresivna osoba: Ne prihvaća i ne voli sebe, nije zadovoljna sa sobom, sklona je nesvjesno kažnjavati sebe, a vrlo često pokuša izvršiti samoubojstvo. Poruka vjere: Bog neizmjerno voli čovjeka: “Gle u dlanove sam te svoje urezao, da te ne zaboravim, ti si moj„ (Iz 49,16).
“Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao..”

Depresivna osoba: Ne razumije smisao svoje patnje za koju smatra da je nezaslužena, neizdrživa i nerazumljiva. Poruka vjere: Prihvaćena i osmišljena patnja lakše se podnosi, a u kršćanskoj perspektivi (kad se u vjeri ujedini s Kristovom patnjom), ona postaje spasonosna za svijet.

Oprostiti od srca

Potisnuta mržnja i želja za osvetom opterećuje osobu iznutra i ako nije dobro razriješena, okreće se protiv osobe u obliku depresije. „… Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.“

Iskreno oproštenje liječi depresivnu dušu. Depresivne osobe često imaju krive slike Boga. Bog je za njih kao strogi sudac ili policajac izaziva pobunu, a onda i osjećaj krivnje. Isus je objavio Boga kao dobrog i milosrdnog Oca koji rado prašta i s ljubavlju prima svog izgubljenog i rasipnog sina.

Depresivne osobe su previše koncentrirane na se i svoju patnju. Vjera ih poziva da izađu iz sebe i učine nešto lijepo i dobro drugima koji su u nevolji. Tada će i njima biti lakše.

Vježbom fizičke i psihičke relaksacije opustiti tijelo i doživljavati nazočnost Boga koji nas ljubi i prihvaća takve kakvi jesmo.

 

Samo je u Bogu mir, dušo moja!

„Dođite k meni svi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Isus Krist).

 

Pater Mijo Nikić, Izvor: misija.slobodnadalmacija.hr/

PODIJELI