DUHOVNOST NA ANTARKTICI Ledena katolička kapela

195
Autor:Ivan Tašev

Na najjužnijem mjestu svijeta smještena je ledena katolička kapela, gdje se unatoč niskim temperaturama i ekstremnim vremenskim uvjetima slavi i časti Gospodin te se tako prkosi uzrečici da ispod 40. stupnja južne geografske širine nema zakona, a ispod pedesetoga stupnja nema Boga. No oko 1300 kilometara od južnoga pola, na argentinskoj Antarktici – gdje zimi temperature padaju ispod 70 Celzijevih stupnjeva – smještena je istraživačka baza »Belgrano II«, piše portal »Aleteia«.

Riječ je o najdubljoj bazi na svijetu izgrađenoj na čvrstoj stijeni, što je čini posebno pogodnom za geološka istraživanja. U njoj tijekom cijele godine boravi oko tisuću ljudi – većinom argentinski i čileanski istraživači – koji također imaju duhovne potrebe te im je nužan prostor za molitvu i bogoslužje. Tako je i izgrađena kapelica, koja je jedna od devet crkava na najhladnijem kontinentu koji okružuje južni pol zemlje, a posebna je po tome što je u potpunosti izgrađena od leda.

S obzirom na to da je 98 posto površine na Antarktici pokriveno ledenim pokrovom, iznimno je teško pronaći pogodne prostorije za izgradnju. Tako je i prva baza »Belgrano« izgrađena prije 60-ak godina napuštena zbog nestabilnosti na terenu koja je ugrozila sigurnost stanovnika, pa je 1979. godine argentinska vlada otkrila novi hektar ledene zemlje na kojoj je izgrađena sadašnja baza »Belgrano II«, u kojoj se istraživači bave nizom znanstvenih područja: od astrofizike, biologije, geologije, klimatologije i meteorologije do oceanografije. U blizini baze pod ledom je izgrađen sustav tunela i hodnika kojim se koriste znanstvenici, a važno mjesto ima i prostor za bogoslužje.

Izvor: Glas Koncila

PODIJELI