Duhovne vježbe života „između vrlina i mana“

169

Duhovne vježbe života „između vrlina i mana“

U Franjevačkom samostanu u Slanom 8. do 13. rujna 2013. održane su duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo osamnaest svećenika: 8 svećenika Hercegovačke franjevačke provincija „Uznesenja B. D. Marije na nebo“ sa sjedištem u Mostaru, 6 svećenika Dubrovačke biskupije „Sv. Vlahe“ sa sjedištem u Dubrovniku, 2 svećenika Franjevačke provincije „Sv. Križa“ – Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu, 1 svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije „Marije Majke Crkve“ sa sjedištem u Mostaru, te 1 svećenik Franjevačke provincije „Sv. Jeronima“ sa sjedištem u Zadru. Prigodni duhovni program predvodio je prof. dr. fra Anđelko Domazet, član Franjevačke provincije „Presvetoga Otkupitelja“ sa sjedištem u Splitu.

Predavanja profesora Domazeta koji poučava bogoslovlje na Filozofsko-teološkom fakultetu u Splitu, održavana su pod naslovom „Zajednički život između vrlina i mana“. Uz teološka izlaganja o sedam smrtnih grijeha, njihovoj utemeljenosti u Bibliji i tradiciji Crkve, uzrocima i posljedicama nastanka, te lijeku izbjegavanja i svladavanja, predavač se osvrnuo na redovničke zavjete i svećenički život u rastu zajedništva bratstava u kojima živimo.

Moglo se čuti kako krjeposti „nisu Bogom date“, nego su „plod napora i rada na sebi“. Dok duhovni život „nije tek slušanje lijepih savjeta“, nego se mora u životu očitovati i prakticirati, jer „našu narav trebamo neprestano oplemenjivati“. Uz psihološku i filozofsko-teološku analizu svakog od tih grijeha-mana, bila je uključena i konkretna životno-iskustvena razina s kojom se gotovo svakodnevno susrećemo. Ključno je da smo pozvani upoznati i otkriti sami sebe, što je neprestana zadaća u micanju sloja i maski koje nas lažno zaštićuju od drugih i nas samih.

Uz predavanja i razgovor susreti su bili ispunjeni zajedničkim molitvama Časoslova s klanjanjem Svetootajstvu, dok je vrhunac bio u proslavi Svete mise u samostanskoj crkvi „Sv. Jeronima“. Fra Anđelko se kao predvoditelj u svjetlu misne evanđeoske riječi dotičnoga dana, osvrtao na teme toga dana aktualizirajući ih i povezujući s konkretnim redovničkim životom i svećeničkim djelovanjem. Liturgijsko pjevanje predvodio je fra Miljenko „Mika“ Stojić, dok su ga ostali podržavali sudjelujući u spontanim molitvama vjernika.

Sva su mjesta u kući tih dana bila popunjena, dok su neki od sudionika ovih vježbi iz bližih mjesta odlazili svojim domovima, te se vraćali na zajedničke susrete u predviđeno vrijeme. Vremenske (ne)prilike tih dana bile su oblačne i kišovite, tako da nije bilo velike mogućnosti za „oslaniti se“ u moru niti ogrijati na suncu. Brigu za tjelesnu okrjepu braće na sebi svojstven širokogrudan način, imao je gvardijan i župnik slanske župe „Sv. Vlahe“ fra Ljudevit Lasta s časnim sestrama franjevkama.

I ove godine sudionici su imali mogućnost rasti u duhovnosti osobno se izgrađujući, te pronaći vremena za svoj tjelesni odmor i zajedništvo. Kako bi se duhovno obnovljeni i tjelesno okrijepljeni, vratili u mjesta pastoralnog rada i djelovanja. I to ne samo da se ispuni godišnja dužnost sudjelovanja, nego i da se svatko ponaosob aktivnije susretne s Bogom i sa samim sobom.

 

fra Mate Tadić

 

 

{fshare}

 

 

 

 

PODIJELI