Dominikanci obilježavaju 800. obljetnicu Reda

 

Sveti Dominik

 

Bog vas blagoslovio na vašu obljetnicu! Puno vam hvala na svemu što u Crkvi i za Crkvu činite – rekao je Sveti Otac u nedjelju 08. studenog nakon marijanske molitve ‘Anđeo Gospodnji’ na Trgu svetoga Petra, podsjećajući kako je u rimskoj bazilici svete Sabine svečano otvoren Jubilej za proslavu 800. obljetnice dominikanskog reda. Na liturgijski spomen svih dominikanskih svetaca, svečanom je misom predsjedao fra Bruno Cadoré, vrhovni poglavar braće propovjednika. Posebna će godina završiti 21. siječnja 2017., datum Bule kojom je papa Honorije III. priznao dominikanski red. Dominikanski se jubilej odvija pod geslom „Poslani propovijedati Evanđelje“.

Osvrćući se na jubilejsko geslo fra Bruno Cadoré je u razgovoru za našu radiopostaju istaknuo kako je evangelizacija uvijek nova. Danas je novi kontekst koji se stalno mijenja, stoga valja uvijek pronalaziti način za približavanje narodu da mu se može reći kako je Isusovo ime, za njega i za sve nas, Radosna vijest. Valja dakle nalaziti nove metode: susreta i slušanja kako bi se razumjela nova očekivanja od navještaja, potpore, utjehe i milosrđa – kazao je fra Bruno.

Na upit o novim metodama, rekao je kako se u svijetu ostvarila nova društvena mreža: stvoreni su novi načini susretanja, novi putovi zajedništva i uspostave prijateljstva. Uz tu novìnu postoji i ono neprolazno „staro“: susret s osobama. Treba dakle otkriti kako naći vremena u globalizaciji da se shvati potreba promjena, da se shvati važnost traženja – primijetio je fra Bruno Cadoré.

Na upit o inkulturaciji i interkulturalizmu, rekao je kako je u Evanđelju od samog početka važna inkulturacija. Evanđelje odmah stupa u dijalog s kulturama koje susreće, tako je bilo u Ateni i kad su se prvi propovjednici približili europskom tlu. Inkulturacija je uvijek važna. Evanđelje je nedovršeno ako ne govori s drugima. Interkulturalizam je vrlo važan u globaliziranom svijetu, jer članovi naših Crkvi, župa i zajednica dolaze iz svih kultura. Valja dakle osmisliti novo bratstvo, polazeći od baštine naslijeđenih kultura. To je nešto predivno, a puno se vremena hoće da se shvati nečija kultura – ustvrdio je vrhovni poglavar dominikanskog reda.

Na upit da pojasni ‘odvažnost’ na koju poziva dominikance, rekao je kako je subraću pozvao da smiono idu prema onima koje susreću. Naše Crkve imaju mogućnost ujediniti vjernike, zajednice i Božje prijatelje. Ta mogućnost okupljanja vjernika ne treba priječiti susret s onima koji još ne poznaju Isusa Krista, koji ne poznaju Radosnu vijest. Dominikanci se dakle ne trebaju bojati susreta s onima koji ne pripadaju Crkvi – istaknuo je otac Cadoré.

Na primjedbu da je Jubilej otvoren mjesec dana prije Izvanrednoga jubileja milosrđa, rekao je da im je Jubilej znak Božje providnosti, jer je dominikanska obitelj, od samog početka, nazivana „propovjedaonicom Milosrđa“. Milosrđe uvijek dolazi od Boga, dolazi u susretu svijetu da ga preporodi. Istodobno slavlje našega jubileja i Izvanrednoga Jubileja milosrđa pape Franje dokaz je kako je milosrđe za sve središnja i glavna stvarnost – zaključio je fra Bruno Cadoré.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

PODIJELI