Kraljevina Jugoslavija pristupila Trojnom paktu (1941.)

Kraljevina Jugoslavija pristupila je Trojnom paktu nacističke Njemačke, fašističke Italije i Japanskog Carstva 25. ožujka 1941. godine. Pristupanje su u Beču potpisali predstavnici vlade Cvetković-Maček. Hitleru je bilo jako stalo do toga da Jugoslavija na taj način mirno uđe u njemačku sferu interesa. Naime, u to se vrijeme spremao za napad na SSSR i bilo mu je potrebno osigurati njemački južni bok prema Balkanu.

Osim toga, Jugoslavija je snabdjevala Njemačku poljoprivrednim proizvodima. Zbog svega toga Hitler je Jugoslaviji dao ustupke kao ni jednoj drugoj zemlji koja je pristupila Trojnom paktu. Jugoslaviji je zajamčena teritorijalna cjelovitost i suverenitet, obećano joj je da se preko njenog teritorija neće slati vojska, da se od nje neće tražiti ratna pomoć i da će imati na umu njene pretenzije prema području Soluna.

Međutim, u Jugoslaviji je ubrzo došlo do nezadovoljstva tim paktom (“Bolje rat, nego pakt!”), pa ga je nova vlada, koja je na vlast došla pučem, odbacila. Taj puč u Beogradu neki nazivaju Šljivovica puč. Hitleru su se tako izjalovili planovi proljetnog napada na SSSR. Morao je prvo oružjem pokoriti Balkan, što je invaziju na SSSR odgodilo do ljeta. Njemačku vojsku zbog toga je zatekla zima prije nego što je uspjela doći do Moskve. Time je Njemačko osvajanje Sovjetskog Saveza bilo osuđeno na propast.

Vladimir Kličko – vladar teške kategorije (1976.)

Dana 25. ožujka 1976. rođen je ukrajinski boksač Vladimir Kličko. On je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji po verzijama IBF, WBO, IBO i WBA (super). Vladimir Kličko bio je drugi najduže vladajući prvak u teškoj kategoriji svih vremena (samo je Amerikanac Joe Louis duže držao naslov). Također Vladimir je 1996. osvojio i zlatnu olimpijsku medalju u boksu.

Poslije devet godina na tronu, Kličko je izgubio titule WBA, WBO, IBF i IBO, izgubivši meč od Irca Tysona Furyja, 28. studenog 2015. godine.

Vladimir je mlađi od dvojice braće Kličko i malo je niži (198 centimetara, za razliku od Vitalijevih 200 centimetara). Vitalij je oko pet godina stariji i više se ne bavi profesionalno boksom te je trenutno gradonačelnik Kijeva. Vitalij je držao naslove prvaka po verzijama WBC i WBO.

Zanimljivo je da oba brata Kličko posjeduju doktorat iz sportskih znanosti. Otac im je bio general Vladimir Rodionovič Kličko, nekadašnji pripadnik Sovjetskih zračnih snaga. Sudjelovao je i u akciji vezanoj uz havariju nuklearne elektrane u Černobilu 1986. godine. Vladimir Rodionovič Kličko dosegao je čin generala bojnika u Ukrajinskim zračnim snagama, a preminuo je od raka 2011. godine.

Smrtno ranjen kralj Rikard Lavljeg Srca (1199.)

Dana 25. ožujka 1199. smrtonosnu ranu zadobio je moćni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca. Naime, tog je dana navečer ustrijeljen samostrelom kad je hodao oko jednog dvorca u Francuskoj kojeg je želio osvojiti. Radilo se o dvorcu Châlus u francuskoj pokrajini Limousin (danas Château de Chalus-Chabrol). Bio je to prilično malen dvorac i kralju se činilo da će ga lako osvojiti. Stoga mu je izgleda popustio oprez pa se bez pancirne košulje od željezne žice uputio u izviđanje tijeka opsade.

U jednom trenutku kralja Rikarda u lijevo je rame blizu vrata pogodila strijela iz samostrela. Ostao je na nogama i otišao u svoj šator da izvadi strijelu. Međutim, to mu samom nije pošlo za rukom, pa su pozvali kirurga. Taj je stručnjak uspio izvaditi strijelu, ali uz teške posljedice za kralja. Uskoro se razvila gangrena i moglo se naslutiti da kralj neće još dugo poživjeti.

Dvorac su u međuvremenu uspjeli osvojiti, pa je kralj tražio da mu dovedu čovjeka koji ga je pogodio strijelom. Prema tom je neprijatelju umirući kralj pokazao vitešku plemenitost – oslobodio ga je te mu još mu dao i novaca. Kralj je umro 12 dana nakon ranjavanja, a bio je u 42. godini života.

Maršal Murat – najnagrađivaniji Napoleonov časnik (1767.)

Napoleonov maršal Joachim Murat, čovjek koga je Bonaparte obasuo višim častima nego bilo kojeg drugog suradnika, rođen je 25. ožujka 1767. godine. Naime, Murat je bio jedini maršal kojeg je Napoleon uzdigao na kraljevski položaj. Murat je postao kralj Napulja, tj. zavladao je nad južnim dijelom Apeninskog poluotoka (današnje talijanske regije Abruzzo, Apulia, Basilicata, Calabria, Campania i Molise).

Osim toga, Murat je imao i titule velikog vojvode od Berga, velikog admirala Francuskog Carstva, kao i francuskog princa. Bio je nosilac i velike ogrlice Legije časti.

Murat je rođen u malenom mjestu La Bastide-Fortunière u središnjoj Francuskoj. Pripadao je otprilike Napoleonovoj generaciji. Muratova obitelj željela je da se on školuje za svećenika, no jednom prilikom je otišao iz sjemeništa i pridružio se ratnoj konjici. Njegov veliki uspon započeo je kad je upoznao Napoleona. Naime, Bonaparte je 1795. kao general uzeo Murata za svog pomoćnika. U to je doba Murat bio samo potporučnik u konjici, ali pokazao se kao izvrstan Napoleonov časnik.

Napoleon je sposobnog Murata u kratkom roku uzdigao do čina generala i zapovjednika konjice. Muratova konjica bila je jedan od ključnih čimbenika Napoleonovih vojnih uspjeha, jer je brzim manevrima udarala na pojedinačne neprijateljske postrojbe prije nego bi se one uspjele spojiti i postati prijetnjom.

Nakon što je Napoleon došao na vlast u Francuskoj, udao je svoju sestru Carolinu Bonaparte za Murata. Time je Murat postao član obitelji, pa je i zbog toga bio silno obdaren častima i položajima. Murat je inače bio poznat po svom kicoškom oblačenju (ekstravagancija je nekada bila česta karakteristika konjaničkih časnika).

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI