Ferdinand de Lesseps – graditelj Sueskog kanala (1805.)

Dana 19. studenog 1805. rođen je Ferdinand de Lesseps, francuski diplomat i poduzetnik najzaslužniji za nastanak Sueskog kanala. Potjecao je iz ugledne obitelji čiji su pripadnici vršili diplomatske i političke funkcije. Otac mu je nosio titulu grofa, a bio je francuski generalni konzul u SAD-u, Siriji i Tunisu. Djed mu je također bio generalni konzul, i to u Sankt-Peterburgu, prijestolnici Ruskog Carstva. Osobito je zanimljivo da je Ferdinand po majci bio u rodu s francuskom caricom Eugenijom, suprugom Napoleona III. Bonapartea. Naime, Ferdinandova majka bila je sestra caričine bake.

Ferdinand de Lesseps rodio se u Versaillesu u vrijeme kad je Francuskom vladao Napoleon Bonaparte kao car Francuza. Po svojoj je godini rođenja (1805.) Lesseps bio sličan hrvatskom banu Josipu Jelačiću i Ljudevitu Gaju (od prvog je bio nekoliko godina mlađi, a od drugog nekoliko godina stariji). Od spomenutog francuskog cara Napoleona III. bio je Lesseps stariji samo dvije i pol godine. Upravo je u razdoblju vladavine tog cara (tzv. Drugo carstvo) uspio Lesseps sagraditi Sueski kanal.

Zanimljivo je da je kasnije Lesseps pokušao izgraditi i Panamski kanal bez ustava (poput Sueskog). Taj pothvat, međutim, nije uspio, a Panamski kanal sagrađen je tek kasnije, i to s ustavama. Od rođenja je za Lesseps korištena aristokratska titula vikonta, a umro je kao grof.

Bonnie i Clyde počinili prvu pljačku (1930.)

Bonnie Elizabeth Parker i Clyde Chestnut Barrow bili su dvoje dvadesetgodišnjaka (njoj je bilo 20 godina, a njemu 21) koji su za vrijeme Velike ekonomske krize u Sjedinjenim Američkim Državama krenuli putem kriminala i bijega od zakona.

Kad su se upoznali Clyde je već imao lošeg iskustva s policijom, a Bonnie je bila mlada nezaposlena žena. Ona se još sa 16 godina udala za Roya Thorntona, školskog kolegu. No taj brak se ubrzo raspao, pa je bila sama kad je upoznala Clydea. Ipak, službeno se nikada nije razvela, nego je i nosila Thorntonov prsten kad je na kraju ubijena iz zasjede. Pretpostavlja se da se Bonnie zaljubila u Clydea pa ga je zato počela slijediti u kriminalnim aktivnostima.

Današnji povjesničari smatraju da ona nije bila gruba pušačica cigara kakvom ju se prikazivalo u tadašnjem tisku. Vjerojatno je bila puno nježnija i pitanje je da li je ikada sama zapucala na policiju. Reputaciju loše djevojke donijele su joj fotografije na kojima puši cigaru i drži pištolj, a koje su snimljene u šali. Bonnie i Clyde ubijeni su zajedno 23. svibnja 1934. godine, svega 4 godine nakon što su se upoznali i počeli pljačkašku karijeru.

Srbija osvojila Makedoniju (1912.)

Dana 19. studenog 1912. srpska je vojska u Prvom balkanskom ratu pobijedila kod Bitole vojsku Osmanskog Carstva, čime je praktički dovršila osvajanje većeg dijela područja današnje Republike Makedonije. Velik dio Balkana prethodno je pripadao Osmanskom Carstvu, a u Prvom Balkanskom ratu udružile su se Srbija, Bugarska, Grčka i Crna Gora da to područje oduzmu.

Glavni srpski zapovjednik bio je Petar Bojović, koji je u vojski Kraljevine Srbije kasnije stekao najviši mogući čin – onaj vojvode (samo je pet ljudi službeno dobilo taj čin: Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Živojin Mišić, Petar Bojović i francuski maršal Louis Franchet d’Espérey).

Kraljevina Srbija u Prvom je balkanskom ratu zauzela osim područja današnje Makedonije još i Kosovo, dio Novopazarskog sandžaka i dio današnje Albanije. Kasnije su se u Drugom balkanskom ratu Srbija i Bugarska sukobile oko raspodjele područja Makedonije. Bugarska je poražena i morala je odstupiti od svojih zahtjeva za velikim dijelom makedonskog područja.

Prvi sastanak Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova (1985.)

Dana 19. studenog 1985. započeo je prvi sastanak američkog predsjednika Ronalda Reagan i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Održan je u švicarskom gradu Ženevi i imao je prekretno značenje za povijest Hladnog rata. Sastanak je trajao dva dana, tijekom 19. i 20. studenog, a dvojica su državnika razgovarala o pitanjima vezanima uz nuklearno oružje, nuklearne pokuse, ljudska prava, ali i općenito o američko-sovjetskim odnosima.

Predsjednik Reagan navodno je želio stvoriti osoban odnos s Gorbačovom jer je vjerovao kako je to nužno za smanjenje napetosti između dviju supersila. Napomenimo, Ronald Reagan bio je u to doba već u drugom predsjedničkom mandatu, dok je Gorbačov bio stupio na lidersko mjestu u SSSR-u tek tijekom te iste godine. Sastanak Reagana i Gorbačova u Ženevi bio je podijeljen na više sjednica s pauzama, pri čemu su za razgovore korištene luksuzne prostorije vile Fleur D’Eau, smještene u Versoixu na obali Ženevskog jezera, kao i kuće Saussure (fr. Maison de Saussure), u vlasništvu bogatog vjerskog vođe Age Khana.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI